Slonia slza je zákusok našich mám. Je stále obľúbený. Veď kto by už odolal dokonalej kombinácii orechov, čokolády a banánov.

Slonia slza plná obľúbených dobrôt

  1. Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny. Na striedačku priemešavame tuhý sneh z bielkov a preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na veľký plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 15 minút.
  2. Horúcu piškótu necháme chvíľu vychladnúť na plechu, potom ju preklopíme na vlhkú utierku a preložíme pozdĺžne, pričom stred vystužíme valčekom alebo pokrčeným a zrolovaným papierom na pečenie. Takto necháme úplne vychladnúť a potom z nej papier opatrne stiahneme. Je to malý trik, aby sa vám cesto pri plnení nezlomilo a funguje to dokonale.
  3. Medzitým si nachystáme krém: Mleté orechy zaparíme horúcim mliekom a premiešame. Necháme vychladnúť.
  4. Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme cukor, vanilkový cukor a zašľaháme. Nakoniec zašľaháme aj orechy. Časťou krému natrieme vnútro rolády, do stredu položíme celé banány (snažíme sa ich ukladať rovno, prípadne ich zrežeme) a doplníme krémom (dve lyžice si odložíme). Roládu spojíme a vytvoríme tvar slzy. Zvyšným krémom potrieme povrch rolády a dáme stuhnúť do chladničky.
  5. Čokoládu nalámeme na kúsky, zalejeme horúcou smotanou a metličkou rozmiešame do hladka, čokoláda sa musí úplne rozpustiť. Roládu položíme na mriežku, a prelejeme pripravenou polevou.
  6. Necháme odkvapkať (pod mriežku je dobré dať papier na pečenie) a dáme do chladničky odležať.
  7. Aby poleva pri krájaní nepraskala, krájame nožom namočeným v horúcej vode.
  8. Slonia slza je stále obľúbený dezert „starých čias“ a ruku na srdce, kombinácia hustej šľahačky, orechov, čokolády a banánov bude populárna vždy.
  9. Ak ste fanúšikmi ďalších klasických dezertov ponúkame vám foto recept aj na Opitého izidora alebo recepty na klasické najlepšie cestá na ovocné koláče.
  10. Alebo Kakaový závin k rannému kakavku, či kávičke ako od babičky?
  11. Naša blogerka Miša zo Sisters Bakery vám ponúka fotorecepty na tradičnejšie koláče z tohoto regiónu.