Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na krehké cesto:

  • 200 g hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová)
  • 1 žĺtok
  • 120 g studeného masla
  • štipka soli
  • pár lyžíc studeného mlieka (alebo vody)

Na náplň:

  • 500 g sliviek
  • 4 lyžice metých mandlí alebo vlašských orechov
  • 1 škoricový cukor
  • 30 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky škrobu
  • 1 bielok na potretie cesta a kryštálový cukor na posypanie

Vrstva 1

Slivkový koláč z krehkého cesta

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Slivkový koláč z krehkého cesta
Ingrediencie

Na krehké cesto:

  • 200 g hladkej múky (môže byť aj hladká špaldová)
  • 1 žĺtok
  • 120 g studeného masla
  • štipka soli
  • pár lyžíc studeného mlieka (alebo vody)

Na náplň:

  • 500 g sliviek
  • 4 lyžice metých mandlí alebo vlašských orechov
  • 1 škoricový cukor
  • 30 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky škrobu
  • 1 bielok na potretie cesta a kryštálový cukor na posypanie

Slivkový koláč z krehkého cesta, alebo ak chcete slivková galetka, je jednoduchý a rýchlý. Nepotrebujete naň ani formu. Ovocie môžete obmienať podľa sezóny, ovocná galetka je výborná aj s jahodami a rebarborou, višňami či broskyňami. A keďže záveru leta kraľujú slivky, ukážeme si ako pripraviť lahodnú slivkovo-mandľovú galetku.

Slivkový koláč z krehkého cesta s mandľami na záver leta

 

  1. Krehké cesto na slivkový koláč vypracujeme z múky a masla, štipky soli a žĺtka. Ide to rýchlo, cesto sa podobá mrveničke. Prilejeme studené mlieko a spojíme cesto do gule. Nehnetieme príliš dlho, len toľko, aby sa suroviny spojili. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky odpočívať na pol hodinu až hodinu. Rúru zohrejeme na 200 °C.
  2. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. V miske ich premiešame s cukrom, škoricovým cukrom a škrobom.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie ho rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom cca 30 -35 cm.
  4. Vrchný papier odstránime a cesto so spodným papierom preložíme na plech. Cesto posypeme mletými orechmi, okraje necháme 2-3 cm voľné.
  5. Na orechy rozložíme ovocnú náplň a rozotrieme. Voľné okraje cesta preložíme smerom do stredu cez náplň a jemne popritláčame.
  6. Potrieme ich rozšľahaným bielkom a posypeme cukrom.
  7. Pečieme približne 30 -40 minút, dozlata.
  8. Podávame vychladnutý, ale skvelo chutí aj mierne teplý s kopčekom vanilkovej alebo dokonca škoricovej zmrzliny.
  9. Tip: Ovocie na koláč môžete variovať, podľa aktuálnej sezóny. Ovocná galetka z krehkého cesta je výborná napríklad s višňami či čerešňami. Dobrú chuť!

Veríme, že vám náš slivkový koláč z krehkého cesta bude chutiť.

Články z nášho magazínu o potravinách:

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

Ak chcete žiť zdravo, vyhnite sa týmto raňajkám

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?Čítať ďalej Pokiaľ nechcete byť počas celého dňa hladní, dajte si poriadne raňajky. Mali by byť bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. V prípade, že si doprajete nezdravé raňajky, je možno lepšie raňajky vynechať. Toto sú niektoré nápoje a jedlá, ktoré spadajú pod “nezdravé”.Čítať ďalej