Slivkový koláč so škoricou a medom
... slivky so škoricou a medom sú sladká oslava jesene ...
Ingrediencie
Na slivkový koláč v okrúhlej forme s priemerom 25 cm budete potrebovať:
- 260 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 160 g masla (hľadajte v letáku Billa)
- 1 celé vajce
- 10 ks sliviek
- 40 g medu
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- kôra z ½ citróna

Slivková sezóna je v plnom prúde. Bola by nesmierna škoda si z týchto sezónnych plodov niečo chutné a sladké nepripraviť. Priznávame, naše najobľúbenejšie slivkové jedlo sú slivkové gule, lebo toto jedlo, je detstvo (recept na naše slivkové gule nájdete TU), ale slivkový koláč so škoricou a medom je tiež lákavý, že?
Slivkový koláč so škoricou a sladkým medom je oslavou jesene
- Slivkový koláč je zložený z krehkého maslového cesta, čerstvých sliviek, ľahko dochutený škoricou a citrónovou kôrou. To je všetko. Nemajte však strach žeby mu niečo chýbalo.
- Najskôr si pripravíme krehké cesto: Múku, práškový cukor, maslo a vajce pulzne rozmixujte v kuchynskom robote s nástavcom nožov. Rukami na pracovnej doske vypracujte kompaktné cesto, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 2 hodiny v chladničke zachladiť.
- Zachladené cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenom papieri na pečenie. Cesto preložte do pripravenej formy na tart, jemne ho pritláčajte k forme. Prebytočné cesto orežte a dajte ešte na 15 minút zachladiť.
- Slivky rozrežte na polovice, odkôstkujte a narežte na tenké pásiky. Dno s cestom popichajte vidličkou. Poukladajte naň čo najbližšie k sebe narezané slivky, polejte medom, posypte cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
- Pečte pri teplote 190 stupňov 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte slivkový koláč vychladnúť.
- Slivky počas pečenia pustia ohromné množstvo šťavy, ktorá po vychladnutí čiastočne vsiakne do krehkého cesta. I vďaka tomu, bude váš slivkový koláč veľmi šťavnatý a dobre ochutený.
- Jeho príprava je úplná hračka. Časovo náročnejšie je len chladenie cesta. Máme však pre vás dobrý tip! Cesto pripravte deň alebo niekoľko dní dopredu. Tým si v deň pečenia ušetríte veľa času. Zabalené v potravinovej fólii, uložené v chladničke vydrží krehké cesto pokojne 4 až 5 dní.
Súvisiace recepty

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min

Domáci pribináčik s čokoládovým čipsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Čerešňový koláč s čokoládou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min

Mramorový koláč so zmrzlinou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min