Slivková sezóna je v plnom prúde. Bola by nesmierna škoda si z týchto sezónnych plodov niečo chutné a sladké nepripraviť. Priznávame, naše najobľúbenejšie slivkové jedlo sú slivkové gule, lebo toto jedlo, je detstvo (recept na naše slivkové gule nájdete TU), ale slivkový koláč so škoricou a medom je tiež lákavý, že?

Slivkový koláč so škoricou a sladkým medom je oslavou jesene

  1. Slivkový koláč je zložený z krehkého maslového cesta, čerstvých sliviek, ľahko dochutený škoricou a citrónovou kôrou. To je všetko. Nemajte však strach žeby mu niečo chýbalo.
  2. Najskôr si pripravíme krehké cesto: Múku, práškový cukor, maslo a vajce pulzne rozmixujte v kuchynskom robote s nástavcom nožov. Rukami na pracovnej doske vypracujte kompaktné cesto, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 2 hodiny v chladničke zachladiť.
  3. Zachladené cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenom papieri na pečenie. Cesto preložte do pripravenej formy na tart, jemne ho pritláčajte k forme. Prebytočné cesto orežte a dajte ešte na 15 minút zachladiť.
  4. Slivky rozrežte na polovice, odkôstkujte a narežte na tenké pásiky. Dno s cestom popichajte vidličkou. Poukladajte naň čo najbližšie k sebe narezané slivky, polejte medom, posypte cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
  5. Pečte pri teplote 190 stupňov 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte slivkový koláč vychladnúť.
  6. Slivky počas pečenia pustia ohromné množstvo šťavy, ktorá po vychladnutí čiastočne vsiakne do krehkého cesta. I vďaka tomu, bude váš slivkový koláč veľmi šťavnatý a dobre ochutený.
  7. Jeho príprava je úplná hračka. Časovo náročnejšie je len chladenie cesta. Máme však pre vás dobrý tip! Cesto pripravte deň alebo niekoľko dní dopredu. Tým si v deň pečenia ušetríte veľa času. Zabalené v potravinovej fólii, uložené v chladničke vydrží krehké cesto pokojne 4 až 5 dní.