Suroviny na 1 koláč:
- 1 šálka hladkej múky (alebo hladkej špaldovej)
- 1 šálka krupice
- 1 šálka práškového cukru
- ½ šálka oleja
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 vajíčka
- odkôstkované slivky
- štipka soli
Na posýpku:
Máme pre vás opäť skvelý recept na koláč 🙂 Tentokrát slivkový koláč s posýpkou. Žiadna zdĺhavá príprava, miesenie, či kysnutie cesta. Tento koláč budete mať hotový rýchlejšie než by ste čakali. Slivkový koláč je šťavnatý, má zaujímavú textúru vďaka krupici a chrumkavá škoricová posýpka mu dá zaujímavú chuť. Ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme (my sme použili 30×20 cm) ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38 x 25 cm a pridajte viac ovocia.
Chrumkavý slivkový koláč
Postup
- V menšej miske zmiešame studené maslo s cukrom, škoricou a hrubou múkou (alebo krupicou). Prstami rozmrvíme zmes na mrveničku, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložíme bokom najlepšie do chladničky.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou (ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme – 30×20 cm, ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38×25 cm a pridajte viac ovocia).
- Slivky umyjeme, odstránime kôstky a rozpolíme.
- Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, cukor a štipku soli. Pridáme mlieko, olej, vajíčka a všetko premiešame ručným mixérom, alebo metličkou dohladka.
- Riedke cesto nalejeme na pripravený plech a obložíme nahusto slivkami. Povrch posypeme škoricovou mrveničkou a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
- Hotový koláč necháme vychladnúť.
Tip: Koláč je výborný aj s iným ovocím, vyskúšajte napr. marhule a namiesto škorice pridajte do mrveničky mleté mandle. Mimo sezóny sa dá samozrejme použiť aj ovocie mrazené.