Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny na 1 koláč:

  • 1 šálka hladkej múky (alebo hladkej špaldovej)
  • 1 šálka  krupice
  • 1 šálka práškového cukru
  • ½  šálka oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 vajíčka
  • odkôstkované slivky
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 3 lyžice masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 1-2 lyžičky mletá škorica
  • 50 hrubej múky

Vrstva 1

Slivkový koláč s posýpkou a so škoricou

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
slivkový koláč
Ingrediencie

Suroviny na 1 koláč:

  • 1 šálka hladkej múky (alebo hladkej špaldovej)
  • 1 šálka  krupice
  • 1 šálka práškového cukru
  • ½  šálka oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 vajíčka
  • odkôstkované slivky
  • štipka soli

Na posýpku:

  • 3 lyžice masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 1-2 lyžičky mletá škorica
  • 50 hrubej múky

Máme pre vás opäť skvelý recept na koláč 🙂  Tentokrát slivkový koláč s posýpkou. Žiadna zdĺhavá príprava, miesenie, či kysnutie cesta. Tento koláč budete mať hotový rýchlejšie než by ste čakali. Slivkový koláč je šťavnatý, má zaujímavú textúru vďaka krupici a chrumkavá škoricová posýpka mu dá zaujímavú chuť. Ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme (my sme použili 30×20 cm) ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38 x 25 cm a pridajte viac ovocia.

Chrumkavý slivkový koláč

Postup

  1. V menšej miske zmiešame studené maslo s cukrom, škoricou a hrubou múkou (alebo krupicou). Prstami rozmrvíme zmes na mrveničku, ktorá pripomína mokrý piesok. Odložíme bokom najlepšie do chladničky.
  2. Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou (ak chcete mať koláčik vyšší, tak ako na fotke, pečte ho v menšej forme – 30×20 cm, ak máte radi tenšie cesto a viac ovocia, použite väčší plech napr. 38×25 cm a pridajte viac ovocia).
  3. Slivky umyjeme, odstránime kôstky a rozpolíme.
  4. Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, cukor a štipku soli. Pridáme mlieko, olej, vajíčka a všetko premiešame ručným mixérom, alebo metličkou dohladka.
  5. Riedke cesto nalejeme na pripravený plech a obložíme nahusto slivkami. Povrch posypeme škoricovou mrveničkou a dáme piecť. Pečieme približne 30-35 minút do zlata.
  6. Hotový koláč necháme vychladnúť.

Tip: Koláč je výborný aj s iným ovocím, vyskúšajte napr. marhule a namiesto škorice pridajte do mrveničky mleté mandle. Mimo sezóny sa dá samozrejme použiť aj ovocie mrazené.