Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na zemiakovú kašu:

Na rybaciu náplň:

  • 25 g masla
  • 25 g hladkej múky
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané
  • 400 ml mlieka
  • 400 g mrazenej aljašskej tresky alebo inej ryby, nakrájanej na kúsky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť mrazenej kukurice
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 2 hrste nastrúhaného cheddar syra (alebo iného syra)
  • ½ hrsti strúhanky

 

Vrstva 1

Slaný rybí koláč

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Rybi slany kolac
Ingrediencie

Na zemiakovú kašu:

Na rybaciu náplň:

  • 25 g masla
  • 25 g hladkej múky
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané
  • 400 ml mlieka
  • 400 g mrazenej aljašskej tresky alebo inej ryby, nakrájanej na kúsky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • hrsť nasekanej pažítky
  • hrsť mrazenej kukurice
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 2 hrste nastrúhaného cheddar syra (alebo iného syra)
  • ½ hrsti strúhanky

 


Slaný rybí koláč je jedna z anglických klasík. Nie je náročný na prípravu a chutí celej rodine. Ryba v krémovej omáčke s chrumkavou krustou zo zemiakovej kaše bude mať určite úspech aj pri vašom rodinnom stole.

Slaný chrumkavý rybí koláč

  1. Najskôr si zohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Na zemiakovú kašu dáme variť očistené zemiaky. Keď budú zemiaky mäkké, vodu zlejeme. Do hrnca k zemiakom pridáme maslo, necháme ho rozpustiť, osolíme a pomalým, striedavým prilievaním mlieka a tlačením zemiakov docielime konzistenciu hutnejšej zemiakovej kaše. Podľa chuti ešte dosolíme. Kašu prikryjeme a odložíme stranou.
  3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme maslo spolu s múkou a jarnou cibuľkou. Za stáleho miešania, aby sa múka nepripálila, po dobu asi 1-2 minút pripravíme bielu zápražku. Na panvicu potom za stáleho miešania a za pomoci metličky vlejeme mlieko a varíme ďalej, kým omáčka nezhustne. Po zhustnutí môžeme vypnúť šporák. Pridáme kukuricu, hrášok, horčicu, syr (len jednu hrsť), pažítku a konečne rybu (surovú).
  4. Malý pekáčik môžeme pre istotu vymazať trochou masla. Bielu rybaciu omáčku vlejeme na dno a rovnomerne rozprestrieme. Navrch pomocou väčšej lyžice poukladáme kašu, ktorú potom vareškou rovnomerne rozotrieme. Nič nemusí byť dokonalé, o to krajšie to bude vyzerať, keď sa koláč upečie.
  5. Navrch vám prezradím ešte jeden super tip, ktorý som si priviezla z Anglicka. Zmiešame 1 hrsť syra so strúhankou a koláč tým posypeme. Vďaka tomu vznikne navrchu po upečení chrumkavá krusta.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút, do chrumkava. Dobrú chuť Vám i celej rodine.