Už sa neviete dočkat vašej letnej dovolenky? Priblížime vám ju typickým gréckym pokrmom – upiekli sme si slaný koláč z lístkového cesta, zvaný pita, ktorý sme naplnili plnkou zo špenátu a gréckeho syra feta. Jednoduchšie to už hádam ani nemôže byť. 

Slaný koláč z lístkového cesta s gréckou vôňou

Slaný koláč z lístkového cesta sa výborne hodí aj ako bezmäsitá alternatíva letnej večere. Užívajte si teplo, leto, pohár vychladeného bieleho vína a zajedajte si z tejto gréckej špeciality. Verte, že si ju s radosťou pripravíte aj nabudúce. Tento koláč sa hodí ako predjedlo na letnú grilovačku, a ak vám niečo z neho ostane, dobre vám padne na druhý deň na raňajky.

Postup
  1. Cibuľu si nakrájame na malé kúsky a dáme na troške olivového oleja speniť.
  2. Pridáme čerstvý špenát, podusíme, ďalej pridáme umytú a odkvapkanú ryžu, soľ (soli veľmi málo, feta alebo balkánsky syr sú pomerne slané) a dusíme približne 5 minút.
  3. Zalejeme 1 dcl vody, necháme dusiť do mäkka (kým zmäkne ryža).
  4. Primiešame petržlenovú vňaťku spolu s nasekaným kôprom a odstavíme.
  5. Na plech rozbalíme 1 lístkové cesto, dáme na neho udusenú zmes, prikryjeme ho druhým cestom, kraje zahneme a zatlačíme, aby plnka nevytiekla, povrch koláča popicháme vidličkou a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  6. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch približne 35 minút, pokiaľ nie je cesto pekne sfarbené do zlata.
  7. Necháme vychladnúť, až potom nakrájame na štvorce.