Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (hľadajte v letáku BILLA)
  • 200 g syru Feta alebo balkánskeho syru
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 80 g surovej ryže
  • 250 g čerstvého listového špenátu (môže byť aj viac)
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
  • 1 ČL nasekanej petržlenovej vňaťky
  • 1 ČL nasekaného kôpru
  • soľ
  • olivový olej
  • vodu

slaný koláč s fetou

Vrstva 1

Slaný koláč so špenátom, fetou a kôprom

Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Lístkové cesto
Ingrediencie
  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (hľadajte v letáku BILLA)
  • 200 g syru Feta alebo balkánskeho syru
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 80 g surovej ryže
  • 250 g čerstvého listového špenátu (môže byť aj viac)
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
  • 1 ČL nasekanej petržlenovej vňaťky
  • 1 ČL nasekaného kôpru
  • soľ
  • olivový olej
  • vodu

slaný koláč s fetou


Slaný koláč so špenátom – už sa neviete dočkat vašej letnej dovolenky? Priblížime vám ju typickým gréckym pokrmom – upiekli sme si slaný koláč z lístkového cesta, zvaný pita, ktorý sme naplnili plnkou zo špenátu a gréckeho syra feta. Jednoduchšie to už hádam ani nemôže byť. 

Slaný koláč so špenátom a gréckou vôňou

Slaný koláč z lístkového cesta sa výborne hodí aj ako bezmäsitá alternatíva letnej večere. Užívajte si teplo, leto, pohár vychladeného bieleho vína a zajedajte si z tejto gréckej špeciality. Verte, že si ju s radosťou pripravíte aj nabudúce. Tento koláč sa hodí ako predjedlo na letnú grilovačku, a ak vám niečo z neho ostane, dobre vám padne na druhý deň na raňajky.

Postup
  1. Cibuľu si nakrájame na malé kúsky a dáme na troške olivového oleja speniť.
  2. Pridáme čerstvý špenát, podusíme, ďalej pridáme umytú a odkvapkanú ryžu, soľ (soli veľmi málo, feta alebo balkánsky syr sú pomerne slané) a dusíme približne 5 minút.
  3. Zalejeme 1 dcl vody, necháme dusiť do mäkka (kým zmäkne ryža).
  4. Primiešame petržlenovú vňaťku spolu s nasekaným kôprom a odstavíme.
  5. Na plech rozbalíme 1 lístkové cesto, dáme na neho udusenú zmes, prikryjeme ho druhým cestom, kraje zahneme a zatlačíme, aby plnka nevytiekla, povrch koláča popicháme vidličkou a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  6. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch približne 35 minút, pokiaľ nie je cesto pekne sfarbené do zlata.
  7. Necháme vychladnúť, až potom nakrájame na štvorce.