Čas vypekania vianočného pečiva je v plnom prúde a popri všetkých tých sladkostiach nám často nevychádza čas uvariť niečo dobré.  Keď už je tá rúra vyhecovaná, vyskúšajte svojej rodine  pre zmenu upiecť niečo slané! Výbornou voľbou je slaný koláč – plnená brioška. Zasýti  a chutí výborne za tepla aj na studeno, takže ideálny ako večera, ale aj nasledujúci deň na raňajky, či desiatu.  A nemusíte deťom robiť sendviče – všetko je už zabalené vo vnútri briošky 😉  Brioška naslano bude tiež hviezdou silvestrovskej párty, len nezabudnite urobiť dvojnásobné množstvo, aby sa ušlo každému 😉

Jemný slaný koláč s plnkou

Brioškové cesto je veľmi jemné, maslové a pracuje sa s ním veľmi dobre.  Jeho tajomstvo je v múke – použite hladkú chlebovú múku a trošku hladkej múky. Uvidíte, že budete briošku piecť oveľa častejšie.

Postup
  1. Z mlieka a droždia pripravíme kvások.
  2. V miske robota zmiešame obe múky a premiešme so soľou.  Pridáme kvások a 4 prešľahané  vajíčka (z ktorých si odložíme trošku na potretie).  Začneme spracovávať cesto (pomocou hnetacého háku), keď sa všetko spojí, po častiach pridávame maslo a poriadne ho do cesta zapracujeme. Miesime, kým nie je cesto lesklé a hladké.  Misku zakryjeme fóliou a necháme v teple vykysnút (cca 1 hodinu).
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a z každej vyvaľkáme obdlžník  hrubý 1 a ½ cm. Každý obložíme plátkami šunky, salámy, kúskami mozzarelly a lístkami bazalky. Posypeme troškou oregana  a z dlhšej strany zavinieme ako roládu.  Tú pozdlžne rozkrojíme a zapletieme.  Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme 30-40 minút podkysnúť.  Rúru vyhrejeme na 200 °C.
  4. Vykysnuté rolády potrieme vajíčkom, posypeme strúhaným parmezánom a vložíme do rúry.  Pečieme do zlata približne 25 minút.