Po toľkých sladkých vianočných dobrotách si dnes napečieme slané praclíky. Na novoročné oslavy treba trochu zmeny a aj tí, ktorí budú mať málo času na prípravy, zvládnu naše praclíky „ľavou zadnou“. Jednoduché cesto, nenáročné na prípravu, ktoré si možno pripraviť zopár dní v predstihu a uskladniť v chladničke.

Slané praclíky

Postup
  1. V mise dobre premiešame polohrubú múku s práškom do pečiva a soľou.
  2. Pridáme 150 g nastrúhaného syra, 250 g rastlinného tuku alebo masla, ktoré nastrúhame, aby sa nám s cestom ľahšie pracovalo.
  3. Napokon vlejeme šľahačku a zo všetkých prísad vypracujeme kompaktné cesto.
  4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť aspoň 1-2 hodiny. Po vychladnutí sa s cestom bude oveľa lepšie pracovať a bude menej lepivé.
  5. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme praclíky (resp.ľubovoľné tvary), ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Praclíky potrieme rozšľahaným vajíčkom, natretou stranou ich položíme na nastrúhaný syr (ktorý sa na pečivo pekne nalepí bez toho, aby sa trúsil po plechu), môžeme ešte dodatočne posypať celou rascou.
  7. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút do zlatova.

Hotové slané praclíky necháme vychladnúť. Aj v tejto podobe dlho vydržia a netreba ich ani špeciálne skladovať. Preto si ich môžeme napiecť dopredu a v uzavretej krabici prečkajú až do silvestrovských osláv. Z tejto dávky nám vyšli približne 4 plné plechy slaného pečiva. Tak neváhajte a pustite sa do toho. 🙂