Nápadne sa podobajú lineckým koláčikom, ale nedajte sa pomýliť! Toto super jednoduché a chutné  slané pečivo sa u vás určite stane hitom osláv!  Z uvedenej dávky pripravíte 2 veľké plechy a verte mi, urobte ich radšej z dvojnásobnej dávky. S cestom sa výborne pracuje, po zamiesení potrebuje čas  v chladničke, takže najlepšie je pripraviť si ho večer a druhý deň môžeme piecť.  Po upečení  sa krekry nafúknu podobne ako pagáčiky a s prižmúrením jedného oka tak aj chutia 😉

Výborné slané pečivo

Môžete ich pripraviť aj bez klobásky, v tom prípade voľte kombináciu s výraznejším syrom, napr. gouda s parmezánom a posypte semienkami alebo celou rascou.  Chutia výborne k vínu či pivu, alebo aj ako doplnok napr.  k syrovým tanierom.

Postup
  1. Z 350 g hladkej múky, masla,  Hery  a kyslej smotany  vypracujeme jemné cesto. Ak je príliš lepivé, prisypeme viac múky. Cesto zabalíme do fólie alebo vložíme do  uzatvárateľnej nádoby.  Takto ho vložíme  minimálne na 12 hodín do chladničky.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C (klasický spodný aj horný ohrev).  Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie. Ak máme plechy s nepriľnavou vrstvou, papier na pečenie môžeme vynechať. Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej vyvaľkáme plát hrubý 4-5 mm.  Vykrajujeme  kvetinky alebo kolieska. Zo zvyškov cesta vykrojíme malé kolieska.
  3. Poukladáme na plech a každé koliesko potrieme rozšľahaným vajíčkom a posolíme (keďže do cesta nešla žiadna soľ, treba ich posoliť, inak budú mdlé). Do stredu položíme koliesko klobásky, potrieme vajíčkom a navrch položíme malé koliesko cesta. Opäť potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom alebo sézamom.
  4. Pečieme do zlata približne 20-25 minút pri 180°C.  Po upečení ich necháme chvíľu schladnúť na plechu a potom presunieme na tanier a necháme úplne vychladnúť.