Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Sladký zemiak plnený datlami a gorgonzolou

  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 200 g sušených datlí
  • 300 g gorgonzoly
  • 4 pl posekanej petržlenovej vňate
  • 1 čl soli
  • 30 ml olivového oleja

 

Pečený sladký zemiak na mexický spôsob

  • 800 g sladkých zemiakov
  • 1,5 čl soli
  • 3 pl olivového oleja
  • 100 g fialovej cibule posekanej na drobno
  • 150 g varenej kukurice
  • 150 g červenej mäsitej papriky nakrájanej na jemno
  • 200 g uvarenej čiernej fazule
  • ½ čl soli
  • ¼ čl mletého čierneho korenia
  • 1 pálivá paprika
  • 2 pl nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 limetka

Sladký zemiak s tofu a špenátom

  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 1,5 čl soli
  • 3 pl olivového oleja
  • 250 g špenátu
  • Štipka soli
  • 200 g údeného tofu
  • ¼ čl mletého bieleho korenia
  • ¼ čl mletého čili
  • 50 ml vody
  • 3 pl posekanej pažítky

Vrstva 1

Sladký zemiak na tri spôsoby

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Kulinárium Redakcia | 63 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Sladky zemiak s gorgonzolou
Ingrediencie

Sladký zemiak plnený datlami a gorgonzolou

  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 200 g sušených datlí
  • 300 g gorgonzoly
  • 4 pl posekanej petržlenovej vňate
  • 1 čl soli
  • 30 ml olivového oleja

 

Pečený sladký zemiak na mexický spôsob

  • 800 g sladkých zemiakov
  • 1,5 čl soli
  • 3 pl olivového oleja
  • 100 g fialovej cibule posekanej na drobno
  • 150 g varenej kukurice
  • 150 g červenej mäsitej papriky nakrájanej na jemno
  • 200 g uvarenej čiernej fazule
  • ½ čl soli
  • ¼ čl mletého čierneho korenia
  • 1 pálivá paprika
  • 2 pl nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 limetka

Sladký zemiak s tofu a špenátom

  • 1 kg sladkých zemiakov
  • 1,5 čl soli
  • 3 pl olivového oleja
  • 250 g špenátu
  • Štipka soli
  • 200 g údeného tofu
  • ¼ čl mletého bieleho korenia
  • ¼ čl mletého čili
  • 50 ml vody
  • 3 pl posekanej pažítky

Sladký zemiak si nás získava svojou chuťou, štruktúrou, farbou a bohatými nutričnými hodnotami. Právom hrá hlavnú rolu vo vegetariánskych pokrmoch. Keď ho chcete naplniť, máte nepreberné množstvo možností, pretože jeho sladká oriešková chuť sa hodí k dlhému zoznamu potravín. Príprava je rýchla a jeho sladkosť môžete zjemniť koreninami ako rasca, koriander a fenikel.

Sladký zemiak v chutných jedlách

Sladký zemiak plnený datľami a gorgonzolou:

 

  1. Datle zbavte kôstok, nasekajte ich nadrobno a dajte do misy. Pridajte petržlenovú vňať a na kocky nakrájanú gorgonzolu a všetko dobre premiešajte.
  2. Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu.
  3. Dochuťte ich soľou a polejte olivovým olejom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 minút pri 180 °c. Potom sladké zemiaky vyberte z rúry a posypte ich pripravenými datľami a gorgonzolovou plnkou. Plech vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.

Tip: Ak použijete väčšie sladké zemiaky, pečte ich približne o 10 minút dlhšie, kým nezmäknú.

 

Jedna porcia (390 g):

Energia: 697,1 kcal/2918,6 kj

Bielkoviny: 22,6 g

Tuky: 29,1 g

Nasýtené tuky: 15,2 g

Sacharidy: 79,5 g

Cukor: 48,7 g

Vláknina: 12,5 g

Soľ: 3,9 g

Vápnik: 520,1 mg/52 % odd

Železo: 2,8 mg/23 % odd

 

Pečený sladký zemiak na mexický spôsob

 

  1. Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu. Osoľte ich a pokvapkajte olivovým olejom. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, položte naň pripravené sladké zemiaky a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 – 30 minút pri 180 °C.
  2. Vyberte sladké zemiaky z rúry, naplňte ich plnkou.
  3. Plnku pripravte tak, že podusíte cibuľu, papriky a strukoviny. Sladké zemiaky potom vložte späť do rúry na ďalších 10 minút. Podávajte ich s čili papričkou a limetkou.

Jedna porcia (390 g):

Energia: 391,7 kcal/1640,1 kj

Bielkoviny: 10 g

Tuky: 11,3 g

Nasýtené tuky: 1,7 g

Sacharidy: 52,5 g

Cukor: 18,2 g

Vláknina: 14,4 g

Soľ: 3,8 g

Vápnik: 130,1 mg/13 % odd

Železo: 3,3 mg/27 % odd

 

Sladký zemiak s tofu a špenátom:

 

  1. Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu. Osoľte ich a pokvapkajte olivovým olejom. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, položte naň pripravené sladké zemiaky a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 – 30 minút pri 180 °c.
  2. Špenát nasypte do hlbšej panvice a pridajte vodu a štipku soli. Prikryte ho pokrievkou a varte 1 – 2 minúty, aby sa sparil. Zložte pokrievku, pridajte údené tofu nakrájané na kocky, biele korenie, mleté čili a všetko spolu premiešajte.
  3. Vyberte sladké zemiaky z rúry, naplňte ich plnkou a vložte ich späť do rúry na ďalších 10 minút. Pred podávaním posypte pažítkou.

Tip: Namiesto špenátu môžete použiť rovnaké množstvo mangoldu.

 

Jedna porcia (390 g)

Energia: 381,9 kcal/ 1598,9 kjBielkoviny: 12,9 g

Tuky: 13,5 g

Nasýtené tuky: 2,1 g

Sacharidy: 45,8 g

Cukor: 16,9 g

Vláknina: 10,3 g

Soľ: 2,7 g

Vápnik: 294,4 mg/29 % odd

Železo: 4,6 mg/38 % odd