Sladký zemiak plnený datlami a gorgonzolou
Pečený sladký zemiak na mexický spôsob
Sladký zemiak s tofu a špenátom
Sladký zemiak na tri spôsoby
Kulinárium Redakcia | 63 receptov
Sladký zemiak plnený datlami a gorgonzolou
- 1 kg sladkých zemiakov
- 200 g sušených datlí
- 300 g gorgonzoly
- 4 pl posekanej petržlenovej vňate
- 1 čl soli
- 30 ml olivového oleja
Pečený sladký zemiak na mexický spôsob
- 800 g sladkých zemiakov
- 1,5 čl soli
- 3 pl olivového oleja
- 100 g fialovej cibule posekanej na drobno
- 150 g varenej kukurice
- 150 g červenej mäsitej papriky nakrájanej na jemno
- 200 g uvarenej čiernej fazule
- ½ čl soli
- ¼ čl mletého čierneho korenia
- 1 pálivá paprika
- 2 pl nasekanej petržlenovej vňate
- 1 limetka
Sladký zemiak s tofu a špenátom
Sladký zemiak si nás získava svojou chuťou, štruktúrou, farbou a bohatými nutričnými hodnotami. Právom hrá hlavnú rolu vo vegetariánskych pokrmoch. Keď ho chcete naplniť, máte nepreberné množstvo možností, pretože jeho sladká oriešková chuť sa hodí k dlhému zoznamu potravín. Príprava je rýchla a jeho sladkosť môžete zjemniť koreninami ako rasca, koriander a fenikel.
Sladký zemiak v chutných jedlách
Sladký zemiak plnený datľami a gorgonzolou:
- Datle zbavte kôstok, nasekajte ich nadrobno a dajte do misy. Pridajte petržlenovú vňať a na kocky nakrájanú gorgonzolu a všetko dobre premiešajte.
- Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu.
- Dochuťte ich soľou a polejte olivovým olejom. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 minút pri 180 °c. Potom sladké zemiaky vyberte z rúry a posypte ich pripravenými datľami a gorgonzolovou plnkou. Plech vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút.
Tip: Ak použijete väčšie sladké zemiaky, pečte ich približne o 10 minút dlhšie, kým nezmäknú.
Jedna porcia (390 g):
Energia: 697,1 kcal/2918,6 kj
Bielkoviny: 22,6 g
Tuky: 29,1 g
Nasýtené tuky: 15,2 g
Sacharidy: 79,5 g
Cukor: 48,7 g
Vláknina: 12,5 g
Soľ: 3,9 g
Vápnik: 520,1 mg/52 % odd
Železo: 2,8 mg/23 % odd
Pečený sladký zemiak na mexický spôsob
- Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu. Osoľte ich a pokvapkajte olivovým olejom. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, položte naň pripravené sladké zemiaky a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 – 30 minút pri 180 °C.
- Vyberte sladké zemiaky z rúry, naplňte ich plnkou.
- Plnku pripravte tak, že podusíte cibuľu, papriky a strukoviny. Sladké zemiaky potom vložte späť do rúry na ďalších 10 minút. Podávajte ich s čili papričkou a limetkou.
Jedna porcia (390 g):
Energia: 391,7 kcal/1640,1 kj
Bielkoviny: 10 g
Tuky: 11,3 g
Nasýtené tuky: 1,7 g
Sacharidy: 52,5 g
Cukor: 18,2 g
Vláknina: 14,4 g
Soľ: 3,8 g
Vápnik: 130,1 mg/13 % odd
Železo: 3,3 mg/27 % odd
Sladký zemiak s tofu a špenátom:
- Sladké zemiaky umyte, osušte a prekrojte na polovicu. Osoľte ich a pokvapkajte olivovým olejom. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, položte naň pripravené sladké zemiaky a plech vložte do predhriatej rúry. Pečte 25 – 30 minút pri 180 °c.
- Špenát nasypte do hlbšej panvice a pridajte vodu a štipku soli. Prikryte ho pokrievkou a varte 1 – 2 minúty, aby sa sparil. Zložte pokrievku, pridajte údené tofu nakrájané na kocky, biele korenie, mleté čili a všetko spolu premiešajte.
- Vyberte sladké zemiaky z rúry, naplňte ich plnkou a vložte ich späť do rúry na ďalších 10 minút. Pred podávaním posypte pažítkou.
Tip: Namiesto špenátu môžete použiť rovnaké množstvo mangoldu.
Jedna porcia (390 g)
Energia: 381,9 kcal/ 1598,9 kjBielkoviny: 12,9 g
Tuky: 13,5 g
Nasýtené tuky: 2,1 g
Sacharidy: 45,8 g
Cukor: 16,9 g
Vláknina: 10,3 g
Soľ: 2,7 g
Vápnik: 294,4 mg/29 % odd
Železo: 4,6 mg/38 % odd