Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto na 10 ks:

475 g hladkej múky

40 g krupicového cukru

7 g sušeného droždia

5 g soli

150 ml vlažného plnotučného mlieka

40 g mäkkého masla

1 vajce

1 žĺtok na potretie

mak na posypanie

Na “tang zhong”:

25 g hladkej múky

125 ml vody

Vrstva 1

Makovky – sladké rožky s makom

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
makovky
Ingrediencie

Na cesto na 10 ks:

475 g hladkej múky

40 g krupicového cukru

7 g sušeného droždia

5 g soli

150 ml vlažného plnotučného mlieka

40 g mäkkého masla

1 vajce

1 žĺtok na potretie

mak na posypanie

Na “tang zhong”:

25 g hladkej múky

125 ml vody


Prípravu mäkučkého pečiva, ktoré všetci poznáme ako “makovky” s nami zvládnete. Jemné a nadýchané cesto je výsledkom, pôvodne japonskej techniky pečenia “tang zhong”. Ide o zmes múky a vody v, ktorá sa zohriatím premení na teplú kašu. Tá sa pridáva do cesta, kde ešte viac aktivuje lepok a upečené pečivo je potom ešte jemnejšie a nadýchanejšie. Každopádne je pečenie s tang zhongom jednoduché a stojí určite za vyskúšanie.

Nadýchané „makovky“ krok za krokom

 

Recept na makovky – postup:
  1. Najskôr si pripravíme tang zhong. V malom hrnci metličkou prešľaháme múku s vodou.
  2. Na miernom plameni miešame, kým zmes nedosiahne teplotu 65 °C, alebo do chvíle, keď stuhne do podoby bieleho gélu. Zmes sa nesmie sa variť.
  3. Zmes preložíme do malej misky, zakryjeme potravinárskou fóliou, ktorú dobre pritlačíme, aby sa nevytvorila kôrka. Takto zakryté necháme vychladnúť na izbovú teplotu. (Tang zhong môžeme skladovať v chladničke 2-3 dni, ale pred pečením ho musíme znovu ohriať na izbovú teplotu).
  4. Na cesto na rožky do väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Potom pridáme cukor, sušené droždie a mäkké maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky.
  5. Keď už nemáme v múke veľké kúsky masla, pridáme tang zhong, vajíčko a teplé mlieko. Ručne alebo pomocou robota vypracujeme hladké mierne lepivé cesto, ak by lepilo príliš, pridáme múku a prehnetieme.
  6. Cesto v miske zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme 60-90 minút kysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí objem.
  7. Vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na 10 kúskov.
  8. Každý kúsok sformujeme do guličky, ktorú rozvaľkáme do tenkého trojuholníka. Ten zarolujeme do tvaru rohlíka. Konce zohneme k sebe a poukladáme ich v dostatočných rozostupoch na 2 plechy, vyložené papierom na pečenie. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť ešte 60 minút, alebo kým nezdvojnásobia veľkosť. Rúru si vyhrejeme na 220 °C. Vykysnuté sladké rožky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou studenej vody a posypeme makom. Pečieme do hneda 10-12 minút. Upečené ich presunieme na mriežku a necháme vychladnúť.