Neodolateľná baklava z medu a orechov nevyžaduje veľa námahy. Tá najlepšia sladká baklava je plná masla, vlašských orechov a medu a určite stojí za vyskúšanie. Pripravuje sa z cesta filo, čo je veľmi jemné tenké cesto. V našich podmienkach sa dá nahradiť tenkým štrúdľovým cestom.

Baklava z medu a orechov je neodolateľná

  1. Najskôr si pripravíme prepustené maslo tak, že ho rozpustíme v menšom hrnci na nízkej teplote. Maslo ohrievame len, aby jemne bublalo a zberáme bielu penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Je to bielkovina, ktorá sa pri vyšších teplotách pripaľuje. Nakoniec by sme mali získať zlaté čisté prepustené maslo. Ešte horúce ho precedíme cez veľmi jemné sitko. 
  2. Uvaríme si sirup. V hrnci zmiešame vodu s cukrom a citrónovou šťavou. Privedieme k varu a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup povaríme na miernom plameni 10 minút. Po odstavení do sirupu zamiešame med.
  3. Dno stredne veľkého plechu potrieme trochou pripraveného masla. Položíme prvý plát cesta. Ak je väčší ako plech, zvyšok odrežeme, alebo preložíme. Plát cesta potrieme maslom a zakryjeme ďalším plátom. Takto poukladáme 10 vrstiev. Potom na celú plochu rovnomerne nasypeme mleté orechy a opäť dobre pokvapkáme maslom. Zakryjeme plátom cesta a opäť potrieme maslom. Pokračujeme so zvyšným cestom. Poslednú vrstvu potrieme dobre maslom a ostrým nožom nakrájame na štvorce. Okraje a zárezy ešte pokvapkáme maslom.
  4. Vložíme do rúry zohriatej na 180 C° a pečieme do zlata približne 30-40 minút. Po vybratí z rúry baklavu opatrne, ale dôkladne prelejeme cukrovo-medovým sirupom a necháme vychladnúť.
  5. Tip: Pri podávaní ozdobíme sekanými orechmi, skvelo chutí s čiernou silnou kávou.
  6. Tip: Baklava vydrží na chladnom mieste aj niekoľko dní.