Skvelý recept na jednoduchý perník
... veľmi jednoduchý a chutný vianočný recept ...
Ingrediencie
- 500 ml mlieka (hľadajte v letáku Billa)
- 400 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 2 celé vajcia
- 2 dcl oleja
- 2 PL kakaového prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL mletej škorice
- 1 balíček perníkového korenia, alebo 1/2 ČL mletých klinčekov, na špičku lyžičky mletého nového korenia, na špičku lyžičky mletého zázvoru
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
Na ozdobovanie:
- Kyslý lekvár na potieranie,
- 200 g horkej čokolády a 50 g tuku (napr. kokosového, alebo masla) na polevu

Dobrý recept na jednoduchý liaty perník sa vám bude v zime a špeciálne pred Vianocami hodiť. Tento pre nás pripravila cukrárka Michaela Smolová zo Sisters Bakery. Je veľmi chutný a zvládne ho každá gazdinka. Na ozdobu stačí dobrý kyslejší džem a kvalitná čokoláda.
Recept na jednoduchý liaty perník od cukrárky
- Na toto jednoduché cesto najskôr vyšľaháme celé vajcia v mise spolu s práškovým cukrom do penista. Keď nám vznikne nadýchaná svetlá hmota, pridáme olej a opäť premiešame. Pridáme korenie a premiešame všetko spolu do hladka.
- Do zmesi teraz preosejeme múku. Tú pred tým premiešame spolu s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a kakaom. Vmiešame do zmesi vajec a cukru pomocou gumenej varechy.
- Napokon prilejeme mlieko a mixérom krátko vymiešame do hladka. Ak chceme, v tomto štádiu môžeme pridať nasekané orechy, k perníku sa chuťovo veľmi hodia.
- Nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli maslom a vystlali papierom na pečenie.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút.
- Upečený a vychladnutý perník potrieme tenkou vrstvou kyslého lekváru.
- Náš tip je Šípkový Extra džem z BILLA. Obľúbený je aj ríbezľový a pod.
- Na záver polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme jednoducho. Do menšieho hrnca dáme trošku vody, na hrniec položíme napr. plechovú, či antikorovú misku, do ktorej dáme nalámanú čokoládu a trošku tuku. Keď začne voda vrieť, čokoláda sa hneď rozpustí do hladkej zmesi.
- Liaty perník poliaty čokoládou potom môžeme ešte ozdobiť kandizovaným ovocím, napríklad čerešňami, alebo posypať makom, či orechami.
- Vychladnutý perník potom krájame na úhľadné kocky. Hodí sa skvelo aj na zimné predvianočné sviatočné raňajky ku kávičke, či dobrému čaju.
- Dobrý recept na jednoduchý liaty perník sa vám bude v zime a špeciálne pred Vianocami hodiť. Tento pre nás pripravila cukrárka Michaela Smolová zo Sisters Bakery. Je veľmi chutný a zvládne ho každá gazdinka. Na ozdobu stačí dobrý kyslejší džem a kvalitná čokoláda.
Súvisiace recepty

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min