Ak ste na dovolenke v Chorvátsku neochutnali alebo nestihli ochutnať  „blitvu s krumpirom“  čiže mangold so zemiakmi, tak nabudúce tak určite urobte, alebo si túto typickú chorvátsku špecialitu pripravte doma.

Mangold so závanom chorvátskeho mora

Mangold je špenátu podobná listová zelenina, je nenáročný na pestovanie a mnohostranne využiteľný  v kuchyni. Výborný je dusený ako špenát, alebo ako plnka do slaných koláčov, ako príloha, alebo ho môžete rozmixovať v chutných smoothies. Pripomente si dovolenku v chorvátsku spolu s našim receptom na originálnu „blitvu s kumpirom“.

Postup
  1. Zemiaky ošpúpeme a nakrájame na menšie kocky. Mangold umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov.
  2. Listy aj stopky nakrájame na kúsky, stopky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody.
  3. Povaríme ich asi 8-10 minút, potom pridáme na 1 minútku spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať.
  4. Medzitým si cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak nakrájame na tenké pláty. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak a spolu chvíľku opekáme.
  5. Pridáme scedené zemiaky s mangoldom a spolu ešte pár minút miešame na panvici. Zemiaky by sa mali opiecť trošku do chrumkava.
  6. Blitva najlepšie chutí ako príloha ku grilovanej rybe, ale môžete si ju dať len tak, samotnú.