Sekanú, pečenú v rúre a plnenú vareným vajíčkom poznáme hádam všetci. Ale skúsili ste už škótske vajcia? V Británii je to veľmi  populárne a chutné krčmové jedlo. Podáva sa k vychladenému pivu spolu s barbecue omáčkou. Britské jedlo možno u nás nemá príliš dobrú povesť, ale povedzte, čo môže byť lepšie ako kombinácia šťavnatého mäsa a namäkko uvareného vajíčka?  Tak čo poviete, dáte sa na to? 😉 Ak áno, odporúčame si k nemu pripraviť zelený šalát, napr. aj z prvých jarných lístkov – k hutnému jedlu sa výborne hodí.

Škótske vajcia

Mäso môžete použiť aj miešané – bravčové s hovädzím, nám sa ale najlepšie osvedčila kombinácia bravčového pliecka a bôčiku – práve vďaka nemu bude mäso šťavnaté a nebude sa pri obaľovaní rozpadať.

Postup
  1. Najskôr si vajíčka vyberieme z chladničky a necháme ich ohriať na izbovú teplotu.
  2. Mäso si pomelieme najemno, pridáme k nemu nasekanú šalviu, petržlen, osolíme a okoreníme. Dôkladne premiesime, zakryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
  3. Medzitým si uvaríme vajíčka. Do hrnca dáme zovrieť vodu a vložíme vajíčka, ktoré varíme 6 minút. Pripravíme si väčšiu misku s ľadovo studenou vodou (môžme do nej pridať pár kociek ľadu). Uvarené vajíčka vyberieme a hneď vložíme do studenej vody. Necháme ich úplne vychladnúť a olúpeme. Trik s ľadovou vodu a okamžitým schladením vám zaručí, že bezchybne ošúpete každé vajíčko.
  4. Mäsovú zmes si rozdelíme na 4 časti, každú roztlačíme na tenkú placku, v ktorej vajíčko rovnomerne obalíme.
  5. Takto pripravené vajíčka obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke.
  6. V menšom, ale hlbokom hrnci (mal by byť dosť veľký na to, aby sa doň vošli všetky vajíčka naraz) si zohrejeme toľko oleja, aby boli vajíčka pri smažení úplne ponorené. Olej zohrejeme na 170 °C (pomôžeme si kuchynským teplomerom, alebo ich môžeme vyprážať vo fritéze).
  7. Rúru zohrejeme na 180 °C. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie.
  8. Do rozpáleného oleja opatrne vložíme vajíčka a smažíme 4 minúty. Vyberieme na pripravený plech a vložíme do horúcej rúry ešte na 10 minút.
  9. Pred podávaním necháme 5 minút odpočinúť. Potom opatrne prekrojíme a podávame s rukolou a anglickou horčicou alebo barbecue omáčkou. Ideálne je, keď je stred vajíčka ešte tekutý, ale vajíčka výborne chutia aj s vajíčkom uvareným natvrdo alebo na hniličku.