Škorica je u nás doma tak obľúbená, že ju kupujeme takmer na kilá. Najmä v zime, pretože toto korenie je známe tým, že dokáže prehriať celé telo. V zime si zvykneme uvariť niekoľko litrov teplého čaju, k tomu niečo sladké na zahryznutie a pri jednom stole s deťmi vyrábame papierovú reťaz na vianočný stromček a iné ozdoby. A práve škoricové slimáky sú najobľúbenejšou pochúťkou nielen detí, ale aj dospelých u nás v rodine. Vždy pečiem dva plechy, aby sa dostalo každému a zostalo aspoň niečo na druhý deň.

 Škoricové slimáky

Postup
  1. Najskôr do veľkej misy dáme múku, v ktorej urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka na cesto. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať. Pokiaľ nájdeme v dome teplejšie miesto, kvások vzíde rýchlejšie.
  2. Ku kvásku teraz môžeme pridať zvyšok surovín na cesto. Zvyšok mlieka, maslo izbovej teploty, cukor a soľ. Všetko premiešame a hnetieme. Prácu si samozrejme môžeme uľahčiť hnetacím mixérom. Hnetenie bude trvať niekoľko minút, až nám vznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí.
  3. Vymastíme si čistú misku trochou oleja, vyklopíme do nej cesto, potrieme ho zľahka aj navrchu a znovu prikryjeme utierkou. Pokiaľ to ide, necháme ho kysnúť na čo najteplejšom mieste. Kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, tak asi 1 hodinu.
  4. Medzitým si rozpustíme maslo na plnku. Pripravíme cukor a škoricu k pracovnej doske, na ktorej budeme cesto vaľkať. Nemusíme ju poprašovať múkou. Cesto sa vďaka oleju nebude lepiť. Vyšší plech si vystelieme papierom na pečenie.
  5. Po vykysnutí cesto na doske rozvaľkáme na tenký plát. Ten potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricou a cukrom a zavinieme ho ako roládu.Na krájanie slimákov použijeme obyčajnú niť. Tento trik nám zaručí pekné a úhľadné kúsky. Slimáky ukladáme na plech s malým odstupom od seba. Ešte pred a popri pečení budú zväčšovať svoj objem.
  6. Slimáky takto necháme pred pečením odpočívať niekoľko minút a medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.
  7. Škoricové slimáky pečieme asi 25 minút do zlatista.
  8. Počas pečenia si v miske zmiešame suroviny na polevu a metličkou ju vyšľaháme.
  9. Po vybratí z rúry nechajme slimáky chvíľku oddýchnuť a môžeme polievať polevou. Ak sa vám poleva zdá príliš tuhá, kedykoľvek ju môžete ľahko rozohriať nad vodným kúpeľom alebo na 10 sekúnd v mikrovlnnej rúre.