Ak patríte medzi tých, ktorí tie predsavzatia o diéte už trochu porušili, máme pre vás ďalší dôvod na zhrešenie. Napiekli sme si mäkkučké tradičné šišky z lahodného cesta so šľahačkou. Či už si ich naplníte nejakým dobrým džemom, alebo si ich vysmažíte na štýl amerických „doughnut“ šišiek, chutiť vám budú určite – vďaka nadýchanému cestu.

Šišky zo šľahačkového cesta

Zostatkové kúsky cesta spolu premiesime a necháme podkysnúť, potom ich opäť rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Táto dávka vystačí asi na 12 ks väčších plnených alebo 16-20 ks amerických šišiek (podľa veľkosti vykrajovačky).

Postup
  1. Do teplého mlieka rozrobíme kocku droždia, pridáme kryštálový cukor a necháme vykysnúť na kvások.
  2. Medzitým v mise zmiešame múku so soľou, pridáme žĺtky, rum a mlieko.Dolejeme vykysnutý kvások a vpracujeme cesto. Ideálne mixérom, cesto bude spočiatku lepkavé, ale trpezlivo nechajte mixér pracovať.
  3. Hotové cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a pomúčenými rukami ho ešte trochu premiesime. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomäčenej doske asi na hrúbku 1 cm a vykrajujeme šišky. Ak budeme robiť plnené šišky, vykrojíme vždy dva a dva väčšie kruhy, do ich stredu dáme lyžičku džemu a spojíme ich, potom menším vykrajovátkom vykrojíme šišku, čím sa vlastne pekne zlepia boky a džem nevytečie.
  5. Plnené alebo prstencové šišky smažíme v rozpálenom olej na strednom stupne teploty (v dostatočnom množstve oleja tak, aby v ňom plávali) z oboch strán do zlatista.
  6. Vyberieme z oleja pomocou deravej naberačky, necháme odkvapkať.