Kyslá kapusta je poklad medzi potravinami. A preto je dobré ju čo najviac využívať, najmä v zime. Ak sa vám už prejedla kapustnica na všetky spôsoby (ale to snáď ani nejde), skúste si z nej urobiť šalát s červenou cibuľou najemno nakrájanou na polmesiačiky a oreganom. Výborné! A v zime je čas aj na segedínsky guláš so smotanou a nadýchanou domácou parenou knedľou. Ak máte rešpekt pred prípravou knedle, nasledujte moje kroky, nie je čo pokaziť. Knedle sa vám určite podaria. Stačí byť len trochu trpezlivý a dať si záležať na kvásku.

Zimná klasika – segedínsky guláš

 

Postup
  1. Knedle: v miske do vlažného mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme čistou utierkou a necháme kvasiť kvások. Bude to trvať 5 – 15 min, záleží na teplote v miestnosti. Čím teplejšie, tým rýchlejšie kvások pracuje. Kvások je pripravený, keď zväčší svoj objem.
  2. Ku kvásku potom prisypeme múku, soľ a vajcia. Začneme ¾ múky. Každá múka totiž saje trochu inak a tak buďme opatrní, môže sa nám stať, že budeme potrebovať aj trochu viac. Všímajte si konzistenciu cesta. Cesto prepracovávame buď rukami alebo v robote aspoň niekoľko minút do hladka. Potom ho znovu prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 1 hodinu.
  3. Keď cesto zdvojnásobí objem, môžeme ho rozdeliť na dve polovice. Z každej urobíme valček a ten vložíme do osolenej vriacej vody na 20 – 25 minút. Ihneď po vybratí, ešte než začneme knedle krájať, prepichneme ich na niekoľkých miestach vidličkou na mäso.
  4. Segedínsky: cibuľu a mäso pokrájame na menšie kúsky. Aj kapustu pokrájame na menšie kúsky. Ja napríklad kapustu prestrihávam v miske kuchynskými nožnicami.
  5. Vo väčšom hrnci rozpustíme masť a osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridáme mäso a to sprudka opečieme zo všetkých strán. Keď je mäso zatiahnuté, pridáme pretlak, 2-3 lyžičky mletej červenej papriky, korenie, trochu soli a všetko zalejeme vriacou vodou. Mäso takto varíme na miernom ohni do polomäkka.
  6. Ďalej pridáme pokrájanú kapustu, prípadne prilejeme trochu vody a ďalej varíme, kým nebude aj kapusta pekne mäkká.
  7. Na konci si v smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a potom cez jemné sito vlejeme k mäsu. Smotana segedínsky guláš krásne zjemní a hladká múka zahustí. Dobrú chuť !