Scískance s oškvarkami alebo kapustou
... pre milovníkov tradičných receptov a chutí
Ingrediencie
Na 1 menší plech:
- 1 kg v šupke varených zemiakov typu C
- Približne 300 g polohrubej múky
- 1 kocka droždia
- 50 g bravčovej masti
- Kyslá smotana
- Bravčová masť na potieranie
- Nasekané škvarky

Scískance s oškvarkami, kapustou či kyslou smotanou sú pre vás, ak máte radi lokše, ale nebaví vás ich zdĺhava príprava na panvici. Tento tradičný regionálny recept zo zemiakov a múky vás nadchne. Naplniť ich stačí kačacou alebo bravčovou masťou, oškvarkami, ale aj dusenou kyslou kapustou, alebo maslom a kyslou smotanou. Výborné sú aj nasladko s lekvárom či makom.
Scískance vás nadchnú, ak máte radi lokše, ale nebaví vás ich zdĺhava príprava
- Deň vopred uvarené zemiaky si ošúpeme a najemno nastrúhame, pridáme múku, soľ, masť a nadrobené droždie. Prilejeme lyžicu teplej vody, len aby sa droždie rozpustilo. Spracujeme na jemné a nelepivé cesto. Necháme ho len pár minút odpočinúť.
- Cesto si rozdelíme na 4 časti, z každej vyvaľkáme tenkú placku. Každú placku potrieme masťou, a posypeme nasekanými škvarkami. Rozdelíme na 6 trojuholníkov, každý zložíme od stredu k okraju a okraje zahneme.
- Trochu stlačíme „poscískame“ v dlani a ukladáme tesne vedľa seba na vymastený plech. Každý kúsok ešte pomastíme zo všetkých strán. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne pol hodinu.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 °C. Vykysnuté scískance potrieme kyslou smotanou a pečieme 35-40 minút do zlata.
- Sú výborné k polievkam, alebo len tak k vínu.
Súvisiace recepty

Domáce ňoky s pestom a orechami
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 31 min

Zapekané cestoviny s hráškom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 40 min

Domáce pudingové briošky s horúcim ovocím
Čas prípravy: 120 min
Čas varenia: 15 min

Domáci sendvič s morčacím mäsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 90 min

Vegetariánska kapustnica vo sviatočnej verzii
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 45 min