Ak potrebujete na rodinnú oslavu dokonalú tortu, nemusíte hneď obvolávať cukrárky v okolí. Pri troche času a  trpezlivosti si ju môžete upiecť doma sami. Pripravili sme pre vás podrobný recept a fotonávod na svetoznámu tortu, ktorú všetci poznáme pod názvom Black forest cake, Schwarzwaldská torta alebo Torta z čierneho lesa. Neodolateľnej kombinácii šľahačky, hutného kakaového korpusu a višní neodolá hádam nikto.

Svetoznáma Schwarzwaldská torta plná kakaa, višní a krému

Schwarzwaldská torta chutí najlepšie odležaná, aby sa prepojili chute, korpus si natiahne vlhkosť z krému a celá torta krásne zvláčnie. Napriek tomu, že sme do cesta pridali značné množstvo cukru, torta vo výsledku vôbec nie je presladená.

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 180 °C.
  2. V miske zmiešame sypké suroviny – múku, cukor, kakao, kypriaci prášok, soľ a sódu. Rozpustené maslo necháme vychladnúť. K sypkým prísadám pridáme cmar, vajíčka a rozpustené maslo. Všetko spolu premiešame (metličkou alebo ručným mixérom) a na záver prilievame za stáleho miešania horúcu vodu. Všetko spojíme do riedkeho cesta.
  3. Okrúhlu formu na pečenie vyložíme papierom, stačí len dno, aby sme mali boky korpusu rovné. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 45-60 minút. Otestujeme drevenou špajľou. Po upečení ju zapichneme do stredu korpusu, ak vyjde čistá bez nalepeného cesta, korpus je prepečený. Vyberieme ho z rúru a necháme schladnúť vo forme. Potom opatrne odstránime formu a korpus necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  4. Višňový kompót scedíme, šťavu zachytíme do menšieho hrnca. Pridáme k nej škrob a metličkou rozmiešame, aby nezostali hrudky. Postavíme na plameň a za stáleho miešania privedieme k varu. Po zovretí a zhustnutí ešte 1 minútu miešame, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí do omáčky zamiešame lyžicu citrónovej šťavy.
  5. Krém: Mascarpone a šľahačka musia byť vychladené na rovnakú teplotu. Šľahačku vyšľaháme takmer do tuha, mascarpone premiešame s práškovým cukrom. Pri nízkych otáčkach potom obe suroviny zmiešame do pevného krému. Pozor, aby sme ho neprešľahali.
  6. Čokoládové stromčeky: čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Tekutou čokoládou naplníme zdobiace vrecko a odstrihneme tenkú špičku. Tvrdú podložku vyložíme papierom na pečenie. Pomocou vrecúška kreslíme priamo na papier obrázky, stromčeky. Kmene stromčekov je dobré nakresliť hrubšie, aby sa nepolámali. Podložku opatrne prenesieme do chladničky, kde stromčeky zatuhnú.

Skladanie torty

  1. Vychladený korpus rozrežeme na 3 časti. Ak je povrch korpusu príliš nerovný, zrežeme ho (odrezky nevyhadzujte, pozri tip). Na servírovací tanier položíme spodnú časť, potrieme višňovou omáčkou, potrieme časťou krému a obložíme polovicou višní. Položíme strednú časť a postup zopakujeme.
  2. Vrchný korpus a boky torty rovnomerne potrieme krémom, nemusíme úplne prekryť všetky časti, potrebujeme korpus len zarovnať. Dáme zatuhnúť na 15-30 minút do chladničky. Potom zvyšným krémom ešte raz celý korpus potrieme a zahladíme všetky nerovnosti.
  3. Nakoniec ozdobíme čokoládovými stromčekmi: tie vyberieme z chladničky a opatrne odlúpneme z papiera. Ozdobíme nimi okraje torty. Celú tortu vložíme do chladničky stuhnúť a odležať, najlepšie cez noc.
  4. Tip: Ak vám zostanú z korpusu omrvinky a odrezky, odložte si bokom aj pár višní a krému a navrstvite ich do vyšších pohárov spolu s kopčekmi vanilkovej a čokoládovej zmrzliny. Vrch ozdobte zvyšným krémom z mascarpone a podávajte ako zmrzlinové poháre.