Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 120 g medu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 5 celých klinčekov
  • 1 lyžička sušenej mäty
  • 2 lyžice sušenej šalvie
  • Šťava z polovice citróna (hľadajte v letáku BILLA)
  • Práškový cukor na obaľovanie
  • Pečiaci papier a veľký plech alebo drevenú podložku

Vrstva 1

Šalviové cukríky proti kašľu

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
cukríky proti kašľu
Ingrediencie
  • 120 g medu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 5 celých klinčekov
  • 1 lyžička sušenej mäty
  • 2 lyžice sušenej šalvie
  • Šťava z polovice citróna (hľadajte v letáku BILLA)
  • Práškový cukor na obaľovanie
  • Pečiaci papier a veľký plech alebo drevenú podložku

Skúšali ste si už vyrobiť vlastné bonbóny proti kašľu? Je to strašne jednoduché a v prípade, že vás v sychravých dňoch prepadne bolesť v hrdle, nemusíte hneď utekať do lekárne. Vyskúšajte tieto výborné a liečivé domáce cukríky. Bylinky samozrejme môžete obmieňať (výborné sú aj lipové, mätové, či zázvorové).

S bylinkami proti kašľu

Postup
  1. V panvici zohrejeme a rozpustíme cukor s medom a citrónovou šťavou. Pridáme klinčeky. Na strednom plameni, za stáleho miešania privedieme k varu. Povaríme do zhustnutia ale dávame pozor aby sa zmes nepripaľovala. Bude to trvať približno 15-20 minút /možno viac, možno menej/. Keď kvapnete zo zmesi na kúsok pečiaceho papiera a po vychladnutí zatuhne, máte hotovo.
  2. Medzitým ako sa zmes varí, šalviu spolu s mätou rozmixujeme na prášok, ktorý ešte preosejeme cez sitko. Jemný bylinkový prášok zamiešame do cukrovej zmesi až úplne nakoniec, pár minút pred odstavením, aby sa zachovalo čo najviac liečivých látok z byliniek. Zo zmesi opatrne vyberieme celé klinčeky a zahodíme ich.
  3. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Ten postriekame vodou z rozprašovača.
  4. Horúcu zmes nalievame na papier po malých kôpkach /priemer asi 2-3 cm/ , po zatuhnutí z nich budú bonbóny. Hneď ako vychladnú a úplne stuhnú, obalíme ich v práškovom cukre a odložíme do uzatvorenej nádoby, najlepšie sklenenej. Ak by sme ich skladovali inak, navlhnú a začnú sa topiť.