Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na šalát:

  • 450 g cvikle / červenej repy
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 hrnček namrveného syra typu Feta

Na dochutenie:

  • Sušený cesnak
  • Čili
  • Soľ

Vrstva 1

Šalát z pečenej cvikle s bielym syrom

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Svetlana Mravcová | 259 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Šalát z pečenej cvikle
Ingrediencie

Na šalát:

  • 450 g cvikle / červenej repy
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 hrnček namrveného syra typu Feta

Na dochutenie:

  • Sušený cesnak
  • Čili
  • Soľ

Šalát z pečenej cvikle s kozím syrom, Fetou, alebo akýmkoľvek bielym syrom s troškou medu a balzamika je neodolateľný. Nájdete ho v menu mnohých reštaurácií. Možno sa stane vašim najobľúbenejším šalátom.

Šalát z pečenej cvikle so sviežim syrom

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. Odporúčam s červenou repou pracovať v gumových rukaviciach, ak vám teda prekážajú ružové ruky ešte niekoľko dní po šúpaní cvikle.
  2. Cviklu ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky. Ak máme po ruke mandolínu na krájanie, využijeme tú. Tá sa postará o to, aby plátky boli úhľadné, jeden ako druhý.
  3. Cviklu v miske zmiešame s olivovým olejom, oreganom, sušeným cesnakom, s čili a trochou soli. Všetko dobre premiešame. Plátky potom rozložíme úhľadne na plech vystlaný papierom na pečenie. Chceme totiž, aby sa plátky rovnomerne opiekli.
  4. Plech s červenou repou dáme takto do vyhriatej rúry piecť len na cca 8 minút.
  5. Medzitým, čo sa nám cvikla pečie a v dome to začína zaujímavo voňať, v malej miske si pripravíme dresing. Zmiešame balsamico s medom, ak sme nemali sušené čili, môžeme použiť dve kvapky štipľavej omáčky Sriracha. Dresing premiešame, keď sa chuť spojí, môžeme ochutnať. So Sriracha omáčkou rozhodne opatrne, obzvlášť pokiaľ šalát budú jesť aj mladší stravníci.
  6. Upečenú cviklu opatrne prenesieme na väčší servírovací tanier, rozdrobíme na ňu rukami feta syr, alebo iný polomäkký syr podobného typu a pokvapkáme našim dresingom. Navrch môžeme ešte pre pôsobivý dojem natrhať trochu byliniek, napríklad čerstvé oregano. Servírovať tento šalát môžeme teplý, ale aj studený. Dobrú chuť!