Na to aby sme si vychutnali dobrý šalát nemusíme čakať do jari, či leta na čerstvú zeleninu.  Výborný a sýty šalát môžeme pripraviť aj zo surovín, ktoré nám ho dovolia povýšiť na dokonalé hlavné sýte jedlo ako je aj náš šalát s kuracím mäsom.

Šalát s kuracím mäsom a kopou zeleniny

Na šalát s kuracím mäsom použijeme šošovicu Beluga, ktorá je oproti  zelenej šošovici menšia, má čiernu farbu a  plnšiu chuť.  Charakteristická je veľmi príjemnou vôňou, ktorá pripomína gaštany. Varí sa krátko a po uvarení zachováva svoj tvar, jej šupka nepraská. Jej zemitejšia chuť sa výborne hodí do šalátov, do rôznych plniek a polievok.

Postup
  1. Šošovicu preberieme a premyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme k varu, po 5 minútach vodu zlejeme, pridáme čerstvú vodu a opäť privedieme k varu. Na strednom ohni varíme do zmäknutia, čo bude trvať asi 10 – 15 minút. Odstavíme a ponecháme s vodou v hrnci, tak zostane šošovica teplá.
  2. Medzitým ako sa varí šošovica, pripravíme kuracie mäso. Z olivového oleja, oregana, papriky, rímskeho kmínu, soli , korenia a trošky citrónovej šťavy pripravíme marinádu. Tou potrieme umyté a osušené kuracie rezne, zakryjme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať chvíľu  v chladničke. Ešte lepšie je si mäso pripraviť večer a nechať ho marinovať do druhého dňa.
  3. Vajíčka varíme 6-7 minút na hniličku, čiže tak, aby bol bielok tuhý a žĺtok ešte trochu tekutý. Po uvarení rýchlo scedíme a ochladíme ľadovo studenou vodou. Necháme vychladnúť.
  4. Mrazené fazuľky oblanšírujeme 3-4 minútky vo vriacej vode, scedíme a zchladíme ľadovo studenou vodou.
  5. Rúru zohrejeme na 180 °C. Zohrejeme panvicu s troškou oleja a marinované kuracie mäso opečieme z oboch strán do zlata. Preložíme do zapekacej nádoby  a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na cca 15 -20 minút, alebo kým nie je mäso pekne prepečené. Upečené mäso preložíme na drevenú doštičku, prikryjeme alobalom a udržiavame teplé.
  6. Do malého zaváraninového pohára  dáme olivový olej, šťavu z jedného citróna, horčicu a med. Okoreníme, osolíme. Pohár uzavrieme a dobre pretrepeme.
  7. Zelené šalátové listy umyjeme, dobre osušíme, ak treba väčšie kúsky natrháme.  Rozložíme ich na servírovacie  taniere.  Šosovicu scedíme, necháme odkvapkať a premiešame s polovicou zálievky. Rozdelíme na šalátové listy. Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a nakrájame na kúsky. Na jednu porciu použijeme polovicu avokáda.