Šalát Nice s tuniakom a olivami
... sýty a predsa ľahký a svieži.
Ingrediencie
Na 4 porcie šalátu:
- 6-8 menších zemiakov
- 250 g cherry paradajok
- 4 vajíčka
- 4 hrste zelených fazuliek, môžu byť aj mrazené
- 1 balenie kvalitného tuniaka v olivovom oleji
- obľúbený zelený šalát – rímsky, alebo ľadový
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 balenie čiernych olív
Na zálievku:
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 PL vínneho octu
- ½ ČL morskej soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia

Tento šalát pochádza z francúzskeho mesta Nice. V teplejších dňoch ho podávame ako havné jedlo. Je sýty a predsa ľahký. Má mnoho variácií, môžete doň pridať aj sušené paradajky, bazalku, kapary, ančovičky atď. Je len na vás, ako sa rozhodnete šalát Nice ochutiť a ozvláštniť. S kúskom chrumkavej bagety a pohárom vychladeného vína sa budete cítiť, ako na terase reštaurácie francúzskej riviéry 🙂
Šalát Nice s chuťou francúzskej riviéry
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť. Potom ich ošúpeme.
- Vajíčka varíme natvrdo 8-10 minút. Schladíme ich v ľadovej vode a necháme ich v nej vychladnúť, aby sa lepšie šúpali.
- Zelené fazuľky blanšírujeme vo vriacej, jemne osolenej vode 3-4 minúty a schladíme ľadovou vodou. Zachovajú si tak peknú zelenú farbu. Necháme ich v sitku odkvapkať.
- Na väčší servírovací tanier poukladáme listy umytého a osušeného zeleného šalátu.
- Na šalát uložíme zemiaky nakrájané na veľkosť sústa.
- Pridáme zelené fazuľky, rozkrojené cherry paradajky a olivy.
- Tuniaka necháme odkvapkať z oleja, rozdelíme na kúsky a rozložíme na tanier k ostatným surovinám.
- Nakoniec pridáme vajíčka, rozkrájané na štvrtiny.
- Zálievku pripravíme tak, že do malého uzatvárateľného pohárika nalejeme olivový olej, citrónovú šťavu, ocot, soľ a korenie. Pohárik uzatvoríme a dobre pretrepeme. Ingrediencie sa spoja a získame krémovú zálievku. Touto zálievkou pokvapkáme šalát.
- Nakoniec posypeme lískami petržlenovej vňate alebo bazalky.
- TIP: Podávame dobre studený s čerstvou bagetou.
Súvisiace recepty

Minestrónka s paradajkami, fazuľou a slaninkou
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 12 min

Smotanový perkelt z cíceru s kolienkami
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Domáce rýchle žemle z cottage cheese
Čas prípravy: 50 min
Čas varenia: 45 min

Cuketové špagety s chrumkavým tofu
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 5 min

Banánové mafiny s čučoriedkami
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min