Šalát z manga, slaného syra a avokáda môže znieť ako netradičná kombinácia, ale nesúďte, kým neochutnáte. A my vieme, že keď už raz ochutnáte, určite neoľutujete. 🙂 

Šalát z manga, slaného syra a avokáda

Každý z nás si pri slove šalát predstaví kopu zeleniny, ale sú aj iné možnosti. Vyskúšajte ten náš.

Postup
  1. Mangá a avokáda ošúpeme a pokrájame na rovnako veľké kocky. Podobne nekrájame aj syr.
  2. V miske si spravíme emulziu zo šťavy limetiek a oleja s pridaním korenia, ak treba ešte aj soli (podľa druhu a slanosti syra).
  3. Zeleninu so syrom si môžeme navrstviť alebo len tak premiešať, poliať troškou nálevu a posypať vňaťou koriandra.

Mango

Mango pôvodne pochádza z Indie, kde sa našli fosílie tohto ovocia staré 25 až 30 miliónov rokov. V Indii sa plody i rastlina tešia obzvlášť veľkej obľube. Mango je považované za národné ovocie a jeho strom sa považuje za symbol moci a sily. Pre hindov a budhistov má dokonca i náboženský význam. Strom sa dožíva až 350 rokov.

Toto tropické ovocie má neobvykle vysoký obsah hneď troch antioxidantov – vitamínu C, E a betakaroténu. Všetky sú nevyhnutné pre náš imunitný systém a chránia naše telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek. Dalo by sa povedať, že mango je taká prirodzená „tabletka“ zdravia.

Pokiaľ chcete pestovať mango, môžete si kúpiť malý stromček, alebo z kúpeného plodu opatrne vybrať kôstku a zasadiť ju. Je to rastlina náročná na teplo a svetlo, takže vyžaduje skleník, alebo pestovanie v kvetináči v byte. Plodov sa dočkáte až o sedem rokov, ale to čakanie rozhodne stojí za to. Jedno doma vypestované mango je lepšie ako niekoľko desiatok kupovaných.