Tento šalát je vďaka rýchlej príprave a malému množstvu ingrediencií tou správnu voľbou na uponáhľané dni. 

Šalát s dokonalou kombináciou chutí

V tomto jemnom šaláte sa krásne snúbia rôzne chute – horkastá chuť mladých špenátových lístkov s jemnou sladkosťou cvikly, kozí syr so svojou typickou kyslou chuťou, vďaka tomu je chuťovo dokonale vyvážený. Chrumkavé orechy ho elegantne uzatvárajú. Jednoducho delikatesa.

Postup
  1. Cviklu varte asi hodinu alebo pokiaľ nie je mäkká. Ešte teplú ju ošúpte a nakrájajte na štvrťky.
  2. Zľahka umyte mladé špenátové lístky a zmiešajte s cviklou a s kúskami kozieho syru.
  3. Medzitým si na panvici nasucho opražte jemne rozdrvené vlašské orechy a posypte nimi šalát.
  4. Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na dressing a zalejte ním šalát.

billa

Špenát? Áno, prosím!

Už Pepek námorník údajne vďačil špenátu za svoje svaly. A niečo na tom bude – špenát obsahuje množstvo bielkovín potrebných pre zdravý rast detí. Aj keď práve deti ho zvyčajne nemôžu ani cítiť.

Keď si uvedomíme, že špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, možno naše predsudky (zvyčajne získané ešte v školskej jedálni) zmiznú. Táto chutná listová zelenina obsahuje množstvo vitamínu K, A, mangánu a kyseliny listovej. Je tiež bohatým zdrojom horčíka vlákniny a vápnika.

Aj keď je veľmi vhodný pre správny vývin detí, nemali by naň zabúdať ani ľudia v pokročilom veku. Prečo?

  • Znižuje riziko osteoporózy
  • Chráni mozog pred starnutím
  • Pomáha aj pri problémoch zo zrakom, a to hlavne tých, ktoré sú spôsobené vyšším vekom
  • Pozitívne účinky špenátu boli preukázané aj pri problémoch so žalúdkom.

Ďalšou zo skupín, pre ktoré by mal byť špenát pravidelným pokrmom sú aj budúce mamičky. Obsahuje totiž množstvo kyseliny listovej, ktorá je v tehotenstve mimoriadne dôležitá.