Chcete sa stravovať zdravo? Ak ste tak ešte neurobili, určite zaraďte do jedálnička pohánku. Ako inšpirácia vám môže poslúžiť naša rýchla večera z pohánky s pradajkami.

Rýchla večera z pohánky

Z pohánky sa naozaj dá pripraviť rýchla večera. Stačí ju len krátko povariť a kým sa odstojí, pripravíte si zeleninu. Je to veľmi chutná bezlepková obilnina so špecifickou chuťou a pozitívnymi účinkami na pružnosť ciev.

Postup
  1. Pohánku varíme v osolenej horúcej vode cca 2 minúty, stiahneme z ohňa a asi 20 minút necháme dôjsť. Potom prebytočnú vodu zlejeme.
  2. Na panvici na oleji speníme cibuľu, pór, a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu a paprikovú zmes.
  3. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky vytretej maslom a vrch posypeme zvyškom syra.
  4. Pečieme v rúre 30 minút na 190 stupňoch.

Náš tip:

  1. V letnom období odporúčame podávať s rajčinovým šalátom, ale v zime určite skúste k pohánke kyslú kapustu.

Pohánka

  • Diétna obilnina, ktorá prospieva zdraviu a je ľahko stráviteľná, obsahuje množstvo bielkovín a vlákniny, má detoxikačné účinky a pomáha pri prechladnutí.
  • Pohánka posilňuje obranyschopnosť, svalstvo a väzivo. Udržiava zdravé a pružné cievy. Má preventívne účinky pred srdcovými ochoreniami, rakovine, reume aj osteoporóze. Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol, lieči zápaly v tele. Pohánku by do svojho jedálnička mali zaradiť aj ľudia, ktorý trpia opuchmi dolných končatín, kŕčovými žilami a praskaním žiliek.
  • Jej pravlasťou sú južné svahy Himaláje. U nás sa pohánka začala pestovať v 16. storočí. Spolu s pšenom bola obľúbeným pokrmom pre tých chudobnejších. Vtedy pravdepodobne o tom, že konzumujú tak zdravú potravinu ani netušili.