Poznáte galetky?  Názov pochádza z francúzštiny kde „gallete“ označuje koláče z krehkého cesta, plnené rôznymi náplňami. Najobľúbenejšie sú sladké náplne, napríklad jablká so škoricou, slivky, čerešne, marhule, broskyne, jahody s rebarborou a veľa ďalších.  Okrem ovocia sa galetky dajú pripraviť aj na slano. Tento koláč výborne poslúži ako rýchla večera na slano alebo na sladko.

Rýchla večera s dávkou fantázie

Rýchla večera je sen každého z nás. Vykúzlite ju ak máte v chladničke hotové krehké cesto, stačí pridať čerstvý syr či tvaroh, doplniť napr. slaninkou, zeleninou, bylinkami, povrch môžeme posypať orieškami či semienkami, fantázii sa medze nekladú, a ak vám náhodou z koláča kúsok zostane, pokojne si ho pribaľte na druhý deň do práce či do školy. Výhodou koláča je, že nepotrebujete žiadnu formu na pečenie, vystačíte si s obyčajným plechom, keďže okraje cesta  sa len preložia a takto udržia náplň vo vnútri a zároveň dodajú rustikálny vzhľad. Neváhajte a vyskúšajte!

Postup
  1. Cuketu nakrájame na pol centimetrové plátky a potrieme olivovým olejom. Zohrejeme si panvicu a kolieska cukety opečieme do zlata z obidvoch strán.
  2. Cherry paradajky nakrájame na hrubšie plátky.
  3. Ricottu zmiešame s jemne nastrúhaným parmezánom, nastrúhanou citrónovou kôrou, okoreníme mletým čiernym korením a troškou soli.
  4. Rúru zohrejeme na 180 °C.
  5. Krehké cesto vyberieme z chladničky, necháme chvíľku povoliť a rozvinieme. Spolu s papierom na pečenie ho presunieme na plech. Potrieme ricottovou náplňou, okraje necháme asi  2 cm voľné. Na ricottu nanesieme lyžicu bazalkového pesta  a vidličkou ho opatrne zamiešame po celej ploche.
  6. Potom poukladáme kolieska grilovanej cukety a cherry paradajok. Použijeme len polovicu paradajok, zvyšok si odložíme na ozdobenie.
  7. Okraje cesta opatrne prehneme cez náplň a potrieme ich žĺtkom, ktorý sme zmiešali s lyžičkou vody.  Takto pripravenú galetku vložíme do rúry a pečieme približne 30-40 minút, pokiaľ sa spodok cesta neprepečie a okraje nezozlatnú.Po vybratí z rúry necháme vychladnúť na plechu. Pred podávaním galetku nakrájame ostrým nožom.
  8. Mozzarellu vyberieme z nálevu a natrháme na menšie kúsky. Obložíme ňou kúsky galetky, pridáme zvyšok nakrájaných paradajok a pokvapkáme aj zvyškom pesta. Jemne osolíme a okoreníme podľa chuti.  Podávame s jednoduchým zeleným listovým šalátom.