Rýchla medovo-orechová marlenka

... ak máte radi marlenku, vyskúšajte ju jednoduchšie a rýchlejšie.

Kto z vás ešte neochutnal jeden z najobľúbenejších koláčov v našich cukrárňach a kaviarňach, ktorý má krásne meno – marlenka? Je veľa receptov, ako si ho upiecť doma, ale väčšina z nich je veľmi časovo náročná, prípadne vyžaduje už slušné skúsenosti s pečením.

Rýchla medová marlenka

Ale nezúfajte, náš recept je jednoduchý a oproti pôvodným medovým koláčom aj rýchly. A chutí rovnako dobre, ako originál.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g cukor práškový
  • 400 g múka hladká
  • 250 g (1 ks) maslo
  • 1 PLsóda bikarbóna
  • 1 ČL kakao alebo aj trošku viac
  • 3 ks vajcia
  • 3 PL med
  • asi 1.5 dcl mlieka
  • 2 hrste posekaných a upražených vlašských orechov

Na plnku:

  • 1 a pol masla (375 g)
  • 1 a pol konzervy  Salka (600 g)

Náš tip:

  • Ak túto fantastickú domácu marlenku náhodou nezjete, dá sa na pár týždňov zmraziť, ak ju uskladníte vo vzduchotesnej nádobe.
Postup
  1. Maslo roztopíme vo vodnom kúpeli (v prázdnej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou). Keď je maslo rozpustené, pridáme cukor, med, vajcia,  sódu bikarbónu a múku. Všetko dobre zamiešame a pridáme mlieko tak, aby celá zmes nebula príliš hustá, skôr lávovitá. Nakoniec vmiešame kakao.
  2. Cesto rozdelíme na 3 porcie. Na plech vystlaný papierom nalejeme prvú časť a pečieme asi 10-12 min na 180 stupňoch, pokým nezhnedne.
  3. Necháme vychladnúť, orežeme okraje asi 1-1,5 cm z každej strany, z toho bude posýpka.
  4. Rovnako upečieme ďalšie dva pláty cesta.
  5. Na plnku mixérom rozmixujeme maslo a posupne pridávame salko priamo z konzervy.
  6. Plnku tiež rozdelíme na 3 časti, natrieme ju postupne na jednotlivé pláty, ktoré vrstvíme na seba. Najprv dáme plát cesta, potrieme plnkou, druhý plát cesta potrieme druhou tretinou plnky a posledný plát cesta a potom aj boky koláča potrieme poslednou tretinou plnky.
  7. Na posýpku zmiešame nasekané a upražené orechy spolu s rozdrvenými odrezkami cesta a nanesieme po bokoch a na povrchu koláča.

 

Čo poviete, žiadna veda, však? Tak dobrú chuť 🙂

VYSKÚŠAJTE AJ:

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:
zemiaková polievkacitrónový koláč pečený losos

 

Pôvodným povolaním marketingová manažérka, ktorá svoju veľkú záľubu v pečení posunula na úroveň kuchynskej alchýmie. Počas rodičovskej dovolenky sa aktívne venuje pečeniu, testovaniu a vytváraniu nových sladkých a slaných receptov.