Spojenie jemnej bielej ryby pečenej na masle a citrónovej omáčky je veľmi lahodné. Táto delikátna úprava ryby výborne chutí s obyčajným zemiakovým pyré. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, ponúkame vám recept na zemiakovo-topinamburové pyré.

Rybie filé na masle so sviežou a krémovou citrónovou omáčkou

  1. Rybie filé necháme v chladničke pomaly rozmraziť. Dôkladne ich osušíme papierovou utierkou a z oboch strán osolíme a okoreníme.
  2. Na masle a oleji opekáme rybu z oboch strán približne 5 minút.
  3. Do panvice prihodíme na ochutenie vetvičku rozmarínu alebo tymiánu. Upečené filety vyberieme a udržiavame teplé.
  4. Do výpeku prilejeme vývar a privedieme k varu. Necháme trochu zredukovať, pridáme šťavu a kôru z citrónov. Odstavíme a metličkou zašľaháme po kúskoch studené maslo. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Vznikne krásna krémová omáčka, ktorú podávame k rybe. Pozor, omáčka sa nesmie variť, inak sa zrazí. Ak ju chceme znovu ohriať, tak len opatrne tesne pod bod varu.
  5. Tip na podávanie: Podávame s jemným zemiakovo-topinamburovým pyré a poľníčkovým šalátom.
  6. Zemiaky dáme variť do osolenej vody, po piatich minútach varu pridáme očistené a nakrájané topinambury a varíme až kým nie je všetko mäkké. Scedíme, rozpučíme, primiešame na zjemnenie maslo, sladkú smotanu a štipku muškátového orieška. Všetko spolu vyšľaháme do jemného pyré.