Rukola je veľmi výrazná svojou chuťou, preto si veľmi rýchlo získala svoje miesto v kuchyniach gazdiniek. Dajú sa z nej pripraviť rôzne šaláty, ale môžete ňou obzvláštniť tradičné jedlá, ako napríklad zemiaková kaša, alebo rukolové pesto. Výborne sa hodí k mäsu, kde odľahčí ťažšie chute. Na začiatok vám ponúkame recept, na rukolový šalát, ktorý vám dokonale predstaví jej pravú čistú chuť.

Rukolový šalát

Keď ste prvý krát ochutnali čerstvú rukolu, možno vás až prekvapila svojou korenistou chuťou. Nenechajte sa však zmiasť a využite jej nápaditosť vo svojej kuchyni. Je tu jednoduchý recept na šalát, ktorý vám ulahodí ako ľahká večera, alebo aj ako príloha k mäsu. Dbajte však pri výbere ingrediencií a to hlavne radiccia, aby bolo čerstvé. Ak si totiž vyberiete menej čerstvý kus, môže sa stať, že bude nahorklé a tak vám skazí pôžitok zo skvelého šalátu. Radiccio i rukola oplývajú množstvom provitamínu A a množstvom minerálov. Rukola má výnimočné detoxikačné účinky a vysoký obsah selénu oproti ostatným šalátom.

Postup
  1. Vo väčšej mise premiešame rukolu s olejom.
  2. Na tanier položíme niekoľko lístkov radiccia, na ne rukolu, paradajky
  3. Osolíme okoreníme a pokropíme balsamicom a posypeme syrom.

Pri príprave šalátu využite aj olej zo sušených paradajok. Môžete ním nahradiť obyčajný olivový olej. Je totiž skvelým dochucovadlom vďaka koreniu, ktoré je v ňom naložené a tiež získa príchuť sušených rajčín.