Roláda z bôčika je nedeľný obed ako sa patrí, alebo prekvapenie pre hostí. Toto chrumkavé pokušenie si raz za čas určite môžeme dopriať. Nebojte sa, príprava nie je vôbec zložitá, potrebujete len čas na jej pečenie.

Roláda z bôčika do chrumkava upečená a dobre okorenená

  1. Cesnak olúpeme, umyjeme petržlenovú vňať a nakrájame ju na menšie kúsky a spolu s korením, orechmi, soľou, trochou olivového oleja a cesnakom vložíme do mažiara alebo mixéra. Zmes spracujeme na jemnú bylinkovú pastu.
  2. Pripravíme si mäso. Na vnútornej strane mäso miestami narežeme, ďalej mäso otočíme a tiež ho narežeme na vrchnej strane, čiže na koži. Tentoraz však už na veľmi jemno. Kúsok kože z vrchnej strany odrežeme. Koža má byť len na vonkajšej strane rolády.
  3. Znovu mäso otočíme kožou naspodok a do vnútornej strany vmasírujeme bylinkovú pastu.
  4. Pripravíme si kuchynský povrázok a, mäso zrolujeme na tesno a zviažeme ho pomocou menších uzlíkov. Vďaka povrázku roláda bude držať pekný úhľadný tvar. Kúsky špagátu ktoré prečnievajú, odstrihneme.
  5. Roládu tiež dobre nasolíme z vonkajšej strany, použijeme morskú soľ a soľou určite nešetríme. Položíme ju na ľahko vymastený plech alebo najlepšie na plech s mriežkou na pečenie. Takto necháme roládu na vzduchu bez prikrytia odpočívať aspoň niekoľko minút, najlepšie však v chladničke niekoľko hodín. Potrebujeme, aby sa všetka tekutina z povrchu mäsa odparila.
  6. Rozohrejeme si rúru na 200°C a odkrytú roládu takto sprudka pečieme asi 30 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ďalšie 2 hodiny. Na konci roládu pečieme ešte ďalších asi 20 min. na vyšší stupeň, asi tak na 220°C. Roláda bude hotová, keď vnútorná teplota rolády dosiahne 75°C a koža na povrchu bude chrumkavá na dotyk vidličkou.
  7. Po upečení roládu ešte necháme aspoň 0,5 hod. odpočinúť. Potom z rolády odstránime kuchynský povrázok pomocou nožníc alebo noža a krájame ju na plátky.