Roláda s parížskou šľahačkou a ovocím
Čas prípravy:
90 min
Čas varenia: 15 min
Ela Kaslu | 329 receptov
Ingrediencie
Na piškótovú čokoládovú roládu:
- 5 vajec
- 5 lyžíc práškového cukru
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica vody
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 250-300 g jahôd
Na parížsku šľahačku:
Roláda s parížskou šľahačkou a letným ovocím je ľahká ako čokoládový obláčik a sladká od zrelého letného ovocia. Je skvelým dezertom pre milovníkov čokolády a jahôd.
Roláda s parížskou šľahačkou ako čokoládový obláčik
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C.
- Parížsku šľahačku si pripravíme deň predtým: šľahačku zohrejeme takmer k varu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Rozmiešame dohladka a necháme v chlade do druhého dňa.
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou do hustej svetlej peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Do žĺtkovej peny pomaly zašľaháme olej a na striedačku opatrne zamiešavame /stierkou/ preosiatú múku s kypriacim práškom a kakaom a sneh z bielkov.
- Rozotrieme na veľký plech (30×40 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 8-10 minút. Upečenú ešte horúcu piškótu prenesieme na vlhkú čistú utierku a opatrne zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Dobre vychladenú šľahačku vyšľaháme dotuha. Vychladnutú roládu potrieme väčšou časťou šľahačky obložíme plátkami jahôd, ale niekoľko si ich odložíme na ozdobu.
- Zvyškom šľahačky ozdobíme povrch rolády. Zavinieme a dáme zatuhnúť do chladničky aspoň na hodinu. Pred podávaním ozdobíme odloženými jahodami.