Suroviny na 4x 250 ml zaváraninových pohárov Suroviny na 5x 200 ml zaváraninových pohárov Aby si bylinky vo vašich jedlách zachovali sviežu zelenú farbu, vyskúšajte jednoduchý, ale vždy účinný trik:
Recepty z paradajok – sterilizované paradajky a paradajkový džem
Ela Kaslu | 385 receptov
Suroviny na 4x 250 ml zaváraninových pohárov
- 2 kg paradajok (najlepšie mäsitých, alebo typ San Marzano) (hľadajte v letáku BILLA)
- 2 lyžičky soli
- zväzok čerstvých byliniek (bazalka, oregáno, tymián…)
- 1 PL cukru
Suroviny na 5x 200 ml zaváraninových pohárov
- 2 – 2,5 kg paradajok (najlepšie typ San Marzano, alebo iné s minimom semienok)
- 1 kg krupicového cukru
- veľký zväzok bazalky
- 2 červené čili papričky alebo lyžička sušených čili vločiek
- šťava z 2 citrónov
Aby si bylinky vo vašich jedlách zachovali sviežu zelenú farbu, vyskúšajte jednoduchý, ale vždy účinný trik:
- Dajte variť vodu a do väčšej misky si pripravte studenú vodu s pár kockami ľadu.
- Do vriacej vody vložte celý zväzok byliniek a nechajte pol minúty blanšírovať. Potom dierovanou lyžicou vyberte a hneď ponorte do ľadovej vody (musí byť ľadovo studená). Sceďte a nechajte odkvapkať.
- Ďalej použite do jedla podľa receptu. Aj po uvarení napr. v omáčke si zachovajú krásnu zelenú farbu. Tým istým spôsobom upravte aj bazalku do bazalkového pesta. Budete prekvapení že aj po dlhšom skladovaní bude mať pesto žiarivú zelenú farbu.
Nápadov na využitie prebytkov zo záhrady nie je nikdy dosť, najmä v letnej sezóne, kedy zrazu dozrieva všetko, vo veľkom množstve a naraz. Ak máte prebytok paradajok a chuť experimentovať, vyskúšajte naše recepty z paradajok a vytvorte si zásoby na sladko aj na slano.
Recepty z paradajok
Sterilizované paradajky s čerstvými bylinkami.
Keď vám už dochádzajú recepty z paradajok, tak si ich jednoducho zasterilizujte a využijete ich keď sa vám bude hodiť. Najlepšie sa na sterilizáciu hodia paradajky, ktoré obsahujú veľa dužiny a málo semienok. My sme v receptoch použili mäsité paradajky, ale výborné sú na zaváranie „vinohradnícke“ paradajky , alebo ešte lepšie, podlhovasté paradajky typu San Marzano, ktoré pochádzajú z Talianska a pretože obsahujú veľa dužiny, sú výborné na prípravu omáčok, marmelád alebo na zaváranie v celku vo vlastnej šťave.
- Paradajky umyjeme, na vrchu narežeme do kríža a vložíme do vriacej vody na pár sekúnd, kým sa začne šupka uvolňovať. Zlejeme a opláchneme ľadovou vodou. Tento tepelný šok spôsobí, že sa paradajky budú šúpať ešte ľahšie.
- Paradajky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Zelenú časť po stopkách vyrežeme. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme soľ, cukor a privedieme k varu.
- Povaríme 5-10 minút a pridáme nasekané čerstvé bylinky. Najlepšia je kombinácia bazalky a oregana, ale môžete pridať bylinky podľa seba.Takto povaríme ešte 2 minúty a odstavíme.
- Horúce nalejeme do vysterilizovaných fliaš a pouzatvárame. Môžeme ešte pár minút sterilizovať.
- Takto pripravenú omáčku stačí už len ohriať a máte výbornú a jednoduchú omáčku na cestoviny. Tento polotovar poslúži všade tam, kde používate konzervované paradajky.
Recepty z paradajok – pikantný paradajkový džem
Recepty z paradajok naberajú grády keď pridáte čili. Nezvyčajný, ale jednoduchý a chuťovo úžasný džem z voňavých domácich paradajok je najlepší!
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Paradajky rozpolíme a poukladáme na plech na pečenie reznou stranou nahor v jednej vrstve. Dáme piecť na približne 30 minút. Potom vyberieme a necháme 10 minút schladnúť.
- Z paradajok stiahneme šupky (ide to ľahko) a ošúpané vložíme do hrnca. Pridáme aj šťavu, ktorú paradajky pustili pri pečení.
- Privedieme k varu a povaríme 10 -15 minút. Pridáme cukor a najemno nasekané čili papričky (alebo sušené čili) a dobre premiešame. Varíme ďalších 15-20 minút, alebo do požadovanej hustoty.
- Nakoniec pridáme nasekanú bazalku a citrónovú šťavu. Prevaríme a plníme sterilizované poháre.
- Ak chceme džem skladovať dlhšie, môžeme ešte sterilizovať, stačí 5 minút. Džem chutí výborne na kúsku bagetky s nátierkovým maslom alebo v kombinácii s výraznými či jemnými trvrdými syrmi.