Recepty z mletého mäsa – 2x farebná roláda
... krásne vyzerajú a ešte lepšie chutia.
Ingrediencie
1/ Na vajíčkovo-hráškovú roládu:
- 600 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
- 1 starší rožok alebo žemľa
- strúhanka
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička majoránky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- ½ lyžičky sladkej červenej papriky
- 1 vajíčko
Na náplň:
- 4 vajíčka
- ½ šálky mrazeného hrášku
- 150 g šunky
- 2 lyžice oleja
2/ Na hovädziu roládu so špenátom, syrom a paprikou:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 vajíčko
- strúhanka
- ½ lyžičky majoránky
- 100 ml mlieko
- 1 starší rožok
Náplň:
- 3 hrste baby špenátu
- 12 plákov tvrdého syra napr. gouda
- 1 červená paprika – kápia

Veľká noc je o chvíľu za dverami a vy už určite plánujete, čím pohostíte svojích kúpačov tentokrát. Máme pre vás výborný tip! Vyskúšajte naše 2 recepty z mletého mäsa a upečte roládu. Ale nie tú sladkú. Mäsová roláda je výborným pohostením, pretože je jednak chutná a jednak vyzerá na tanieri veľmi pekne.
Recepty z mletého mäsa na slávnostnú príležitosť
Ak sa navyše pohráte s náplňami, bude vaše veľkonočné pohostenie naozaj pastvou pre oči. Naše dve rolády výborne chutia za tepla, ale aj na studeno.
Postup
- Starší rožok nalámeme na kúsky a zalejeme mliekom. Mleté mäso vložíme do misky, pridáme pečivo s mliekom, 1 vajíčko, nadrobno naseknú cibuľu a pretlačený cesnak. Dobre osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a majoránkou. Rukami dobre premiesime a odlžíme na chvíľu do chladničky.
- Medzitým si zo 4 vajíčok pripravíme praženicu, osolíme a okoreníme.
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Na pracovnú plochu si položíme kúsok alobalu, ktorý potrieme olejom.
- Na pripravený alobal rozložíme mäsovú zmes a rukami rozprestrieme po celej ploche, aby sme dostali rovnomernú mäsovú vrstvu.
- Na mäso rozložíme šunku, potom navrstvíme praženicu a nakoniec hrášok. Pomocou alobalu opatrne, ale pevne zavinieme. Zabalíme ešte raz do jednej vrstvy alobalu a roládu opatrne presunieme do hlbsieho plechu na pečenie.
- Pečieme približne 50-60 minút, potom alobal odstránime (ak treba podlejeme troškou vody) a dopekáme ešte 15 minút do zlata a chrumkava, pritom potierame výpekom.
- Po upečení necháme chvíľu schladnúť na plechu a nakrájame.
- Roláda chutí výborne so zemiakovu kašou a šalátom, ale je vynikajúca aj na studeno,ako súčasť studeného bufetu, napr. s chrenonovým dipom a kúskom pečiva.
Postup
- Hovädzie mäso si pripravíme obdobným spôsobom ako u predchádzajúcho receptu. Na pripravený plát mäsa rozložíme plátky syra, na to poukladáme lístky špenátu a do stredu uložíme po celej dlžke rolády tenké pásiky papriky. Zavinieme a pečieme rovnakým spôsobom.
Súvisiace recepty

Plnená zemiaková placka a bravčové soté
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Hovädzie na hrášku
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 90 min

Indické kura, alebo kuracie soté Butter chicken s jogurtom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 25 min

Crinkles – skvelé, farebné, naozaj vláčne sušienky
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 10 min

Domáca vajíčková nátierka
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 10 min