Naše recepty z lístkového cesta dopĺňame o nielen chutný, ale aj výborne vyzerajúci kurací páj. Je trochu nezvyčajný, pretože náplň je schovaná pod prikrývkou z lístkového cesta.

Recepty z lístkového cesta – jednoduché a stále iné

Klasický páj je veľmi populárny. Kto by nepoznal krehké cesto s jemnou zeleninovou, prípadne mäsovou náplňou a syrom, upečené do zlata. Kuracie mäso, huby a tymián sú klasická kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Pridajte k tomu jemnú krémovú omáčku, sladučký hrášok, to všetko zapečené pod chrumkavým cestom a dostanete nebesky dobré a zaujímavé jedlo, ktorým sa zavďačíte každému členovi rodiny.

Ďalšie recepty s  lístkovým cestom: Lístkové cesto – super recepty na slané aj sladké pochúťky

Postup
  1. Rúru predhrejeme na 220 °C.  Pripravíme si 4 menšie zapekacie misky.
  2. Umyté a osušené kuracie mäso nakrájame na malé kúsky. Mäso vložíme do hlbokej misky, zasypeme dvoma lyžicami hladkej múky, lyžičkou tymiánu a dobre premiešame. Odložíme bokom.
  3. V širokej a veľkej panvici alebo hrnci zohrejeme olivový olej a opečieme šampiňóny do mäkka (asi 10 minút). Pridáme lyžicu masla, necháme roztopiť a potom vložíme v múke obalené mäso. Necháme mäso zatiahnuť, premiešavame varechou, bude sa nám trochu lepiť na dno panvice.
  4. Pridáme hrášok, zvyšok múky z misky a zalejeme horúcim vývarom. Osolíme, ochutíme štipkou čili a mletým čiernym korením. Dobre premiešame, prípadne varechou uvoľníme to, čo sa prichytilo na dno panvice. Privedieme k varu a pod pokrievkou varíme 10 minút.
  5. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme. Omáčka by mala mať krémovú konzistenciu, ak je príliš riedka, zahustíme ešte múkou rozmiešanou v troške studenej vody, ak príliš hustá, rozriedime vývarom alebo vodou.
  6. Lístkové cesto vyberieme z chladničky, rozvinieme a nakrájame si 4 asi 2 cm široké a dlhé pásy a 4 kruhy o niečo väčšie ako zapekacie nádoby.
  7. Okraje každej misky oblepíme pásom cesta, potrieme vodou, každú misku naplníme kuracím mäsom a zakryjeme kruhom z cesta. Okraje dobre postláčame vidličkou a do stredu urobíme nožom malý otvor na unikanie pary.
  8. Takto pripravené páje vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 -20 minút do zlata. Mali by sa pekne nafúknúť.
  9. Hotové necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať napr. s jednoduchým listovým šalátom.