Recepty z cukety – cuketový tatarák

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 4-5 pohárov (200 ml):

  • 4 veľké cibule
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 100 ml olivového
  • oleja

  • 3 lyžičky soli
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 5 lyžíc worchesterovej omáčky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice kapary /môžete vynechať/
  • 350 g hustého paradajkového pretlaku
  • ½ – 1 lyžička sušeného mletého
  • čili

  • trocha vody
  • Ingrediencie

    Na 4-5 pohárov (200 ml):

  • 4 veľké cibule
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 100 ml olivového
  • oleja

  • 3 lyžičky soli
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 5 lyžíc worchesterovej omáčky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice kapary /môžete vynechať/
  • 350 g hustého paradajkového pretlaku
  • ½ – 1 lyžička sušeného mletého
  • čili

  • trocha vody
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Hľadáte aj vy každé leto nové recepty na spracovanie cukety, lebo vám prerástla cez hlavu? Alebo ak ste len prosto milovník tejto vynikajúcej a variabilnej zeleniny a nemáte jej nikdy dosť, máme pre vás na stránke výborné recepty z cukety. A teraz pridávame aj recept, ktorým zabijete pár múch jednou ranou.  Náramne si pochutíte, spotrebujete prebytok cukiet a urobíte si zásoby na horšie časy. Náš „cuketový tatarák“, alebo jednoducho zmes na hrianky, využijete nielen na chlieb. Môžete ho zamiešať do cestovín, pripraviť na spôsob leča s vajíčkom a klobáskou, zamiešať do duseného mäsa, alebo ho môžete len tak vyjedať z pohára. Garantujeme vám, že ak ho vyskúšate, nebudú vám nabudúce cukety stačiť.

    Recepty z cukety - cuketový tatarák nielen na hrianky

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Cukety umyjeme a nastrúhame nahrubo. Cibuľu rozpolíme, a nakrájame na tenké plátky. Cesnak nakrájame na plátky.
    2. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a osmahneme do sklovita. Pridáme cuketu, osolíme a dusíme spolu asi 5 minút. Potom pridáme ostatné ingrediencie a všetko spolu dobre premiešame. Podlejeme trochou vody (cca 1 dcl) a necháme prevrieť.
    3. Preložíme na veľký plech a pečieme približne 1 a ½  až 2 hodiny úplne domäkka. Občas premiešame a ak treba, podlejeme trochou vody.
    4. Hotová zmes by mala byť hustá a všetka tekutina odparená. Ešte horúce plníme do čistých fliaš a dobre uzatvoríme. Ak chceme mať istotu, môžeme poháre krátko sterilizovať, ale nie je to nutné.

    Hrianky s cuketovým tatarákom:

    1. Na plech rozložíme plátky chleba  necháme pod grilom opiecť z oboch strán do zlata.
    2. Potom nahrubo potrieme cuketovou zmesou, posypeme syrom a podávame.
    3. Syr môžeme aj krátko zapiecť pod grilom.
    4. Milovníci mäsa si môžu pred zapečením pridať na chlieb tenké plátky klobásky.