Recepty z lístkového cesta sú záchranou v pravú chvíľu. Nasladko, naslano, vždy sú rýchlo hotové a vždy výborne chutia. Dnes si napečieme jablkové taštičky z lístkového cesta, ktoré môžete pribaliť deťom ako desiatu do školy.

Recepty z lístkového cesta majte vždy poruke

Nie je to žiadna veda, všetky suroviny máte pravdepodobne rovno doma, stačí len dokúpiť lístkové cesto.

Postup
  1. Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame ich na malé kocky. Mešie kúsky sa potom rýchlejšie uvaria.
  2. Dáme ich na panvicu, posypeme hnedým kryštálovým cukrom, mletou škoricou a klinčekom, riadne premiešame a začneme na strednom ohni variť.
  3. Podlejeme asi 100 ml vody a varíme za občasného miešania, kým kúsky jabĺk trochu nezmäknú. Môže to trvať približne 10 minút.
  4. Kukuričný škrob alebo vanilkový prášok rozmiešame s lyžicou vody a vlejeme do vriacej jablkovej zmesi, povaríme asi minútu-dve a odstavíme z ohňa.
  5. Lístkové cesto narežeme na 12 rovnakých obdĺžnikov. Na šesť z nich nanesieme jablká – necháme však minimálne po 1 cm voľný okraj z každej strany.
  6. Do zvyšných šiestich kúskov cesta formičkami vykrojíme nejaké tvary – napríklad srdiečka.
  7. Prikryjeme zvyšnými šiestimi kúskami cesta, pritlačíme po bokoch, aby sa vytvorili kapsičky a pomocou vidličky potom všetky strany riadne popritláčame, aby nám počas pečenia nezačala vytekať jablková plnka.
  8. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200 stupňoch asi 15-20 minút do zlatohneda.
  9. Necháme vychladnúť a môžeme jesť.

Najlepšie chutia čerstvo napečené, vydržia vám však aj do druhého dňa. A aké sú vaše najobľúbenejšie recepty z lístkového cesta?