Recept na fašiangové fánky sa určite hodí aj počas roka, keď chcete pripraviť rýchlu a obľúbenú sladkosť pre deti, či celú rodinu.

Recept na fašiangové fánky

  1. Múku preosejeme do misy a pridáme práškový cukor a štipku soli. Premiešame v miske. Potom pridáme kyslú smotanu, žĺtky, na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, citrónovú kôru a pridáme biele víno.

  2. Všetko spolu varechou zamiešame a potom ručne miesime, kým sa prísady dobre spoja a vytvoria guľu cesta.

  3. Na pomúčenej doske potom ešte ručne cesto miesime, kým je hladké a nelepí.

  4. Pracovnú dosku potom ešte raz zľahka pomúčime, vyvaľkáme na nej cesto na štvorec hrubý menej ako 1 cm a pomocou radielka ho rozdelíme na 16 častí – obdĺžnikov.

  5. Každý z nich v strede narežeme dvomi pásmi, navzájom ich poprepletáme a takto pripravené ich smažíme v rozohriatej bravčovej masti (odporúčame masť rozohriať max.na 150 stupňov).

  6. Fánky smažíme z oboch strán do zlatohneda, potom ich necháme krátko odkvapkať na papierovom kuchynskom obrúsku a ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre.

  7. Konzumujeme hneď, predovšetkým vo chladnom februári počas fašiangov je to obľúbený teplý dezert.

  8. Fánky sa od fašiangových šišiek líšia tým, že cesto nemusia byť kysnuté a teda je pomerne jednoduché na prípravu. Ak by ste sa radi pustili aj do šišiek, ponúkam vám niekoľko receptov.
  9. Návod ako si napiecť dokonalé šišky: https://sistersbakery.sk/recipe/dokonale-sisky-mudre-rady-ako-na/Najlepšie šiškové recepty od Sisters Bakery: https://sistersbakery.sk/recipe/najlepsie-sisky/Bezlepkové šišky z kefírového cesta: https://novalim.net/kefirove-sisky-bez-lepku/

    Bleskové tvarohové šišky z rúry: https://www.zenyvmeste.sk/bleskove-tvarohove-sisky-pecene-v-rure–zdravsi-recept

    Plnené kváskové šišky: https://www.mykitchendiary.sk/recept/plnene-sisky/

    Americké donuty: https://www.apetitonline.cz/recept/americke-donuty

    Valentínske šiškové srdiečka  z tvarohového cesta: https://sistersbakery.sk/recipe/srdieckove-sisky/