Pripravili sme pre vás recept na punčový rez, milovaný retro koláč našich mám. Skrátka, štavnatý „punčák“ krok za krokom.

Recept na milovaný punčový rez krok po kroku

  1. Pripravíme si dva plechy, jeden o veľkosti 25×30 cm a druhý dvakrát tak veľký. Oba vymastíme maslom, alebo Herou a vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania pomaly prilievame olej a mlieko. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a opatrne spolu všetko spojíme. Cesto rozdelíme do dvoch papierom vyslaných plechov (do menšieho plechu dáme asi tretinu cesta) a pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Prepečenosť skontrolujeme špajľou.
  3. Hotové korpusy necháme vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravíme šťavu na namáčanie: Z vody a cukru si urobíme cukrový rozvar a to tak, že ich necháme spolu pár minút prevrieť. Do vychladnutého rozvaru pridáme malinový sirup, šťavu z citrónov a pomaranča. Na zvýraznenie farby môžeme pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Zo šťavy si odložíme asi 100 ml na polevu a na potieranie korpusov.
  5. Menší korpus preložíme na veľký tanier alebo podnos bez vysokých okrajov a po lyžiciach prelievame malinovou šťavou a necháme ňou cesto úplne nasiaknuť.
  6. Väčší korpus rozrežeme na polovice. Jednu časť potrieme trochou šťavy a natrieme džemom. Na to z podnosu opatrne presunieme stredný plát nasiaknutý šťavou. Tretí korpus potrieme šťavou a džemom. Natretou stranou ho preklopíme na stredný plát. Zakryjeme plechom a zaťažíme, napr. mliekom v krabiciach. Necháme odstáť pár hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
  7. Na polevu si premiešame práškový cukor s pár lyžicami malinového rozvaru a rovnomerne ňou prelejeme odstáte rezy. Necháme zatuhnúť.
  8. Tip. Koláč krájame nožom namočeným v horúcej vode aby poleva pri krájaní nepopraskala. Môžeme ozdobiť jedlými kvetmi alebo ovocím.

Punčový rez – varianty

Okrem klasiky, ktorú väčšina z nás pozná z cukrární existujú aj rôzne varianty tohto dezertu. Sú to napríklad lilipunč rezy, trojfarebné kombinácie, kedy sa pridáva aj kakaová časť. Tak isto sme sa stretli s použitím piškótov, podobne, ako je to pri tiramisu. ďalšou možnosťou sú rôzne iné typy skladania vrstiev, kedy vytvoríte efektné vzorce. Všetko je na internete 🙂