Recept na punčový rez na rodinnú oslavu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto:

 

  • 160 ml oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • Na sirup na namáčanie:

    • 150 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 ml rumu
    • 150 ml malinového sirupu
    • Šťava z dvoch citrónov
    • Šťava z 1 pomaranča
    • Kvapka červeného potravinárskeho farbiva (možno vynechať)
    • Kyslejší lekvár na potieranie plátov napr. malinový

    Na polevu:

    • 150 g práškového cukru
    • Pár lyžíc malinovej šťavy
    Ingrediencie

    Na cesto:

     

  • 160 ml oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • Na sirup na namáčanie:

    • 150 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 ml rumu
    • 150 ml malinového sirupu
    • Šťava z dvoch citrónov
    • Šťava z 1 pomaranča
    • Kvapka červeného potravinárskeho farbiva (možno vynechať)
    • Kyslejší lekvár na potieranie plátov napr. malinový

    Na polevu:

    • 150 g práškového cukru
    • Pár lyžíc malinovej šťavy

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Pripravili sme pre vás recept na punčový rez, milovaný retro koláč našich mám. Skrátka, štavnatý „punčák“ krok za krokom.

    Recept na milovaný punčový rez krok po kroku

    Postup:

    1. Pripravíme si dva plechy, jeden o veľkosti 25x30 cm a druhý dvakrát tak veľký. Oba vymastíme maslom, alebo Herou a vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
    2. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania pomaly prilievame olej a mlieko. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a opatrne spolu všetko spojíme. Cesto rozdelíme do dvoch papierom vyslaných plechov (do menšieho plechu dáme asi tretinu cesta) a pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Prepečenosť skontrolujeme špajľou.
    3. Hotové korpusy necháme vychladnúť.
    4. Medzitým si pripravíme šťavu na namáčanie: Z vody a cukru si urobíme cukrový rozvar a to tak, že ich necháme spolu pár minút prevrieť. Do vychladnutého rozvaru pridáme malinový sirup, šťavu z citrónov a pomaranča. Na zvýraznenie farby môžeme pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Zo šťavy si odložíme asi 100 ml na polevu a na potieranie korpusov.
    5. Menší korpus preložíme na veľký tanier alebo podnos bez vysokých okrajov a po lyžiciach prelievame malinovou šťavou a necháme ňou cesto úplne nasiaknuť.
    6. Väčší korpus rozrežeme na polovice. Jednu časť potrieme trochou šťavy a natrieme džemom. Na to z podnosu opatrne presunieme stredný plát nasiaknutý šťavou. Tretí korpus potrieme šťavou a džemom. Natretou stranou ho preklopíme na stredný plát. Zakryjeme plechom a zaťažíme, napr. mliekom v krabiciach. Necháme odstáť pár hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
    7. Na polevu si premiešame práškový cukor s pár lyžicami malinového rozvaru a rovnomerne ňou prelejeme odstáte rezy. Necháme zatuhnúť.

    Náš tip:

    • Koláč krájame nožom namočeným v horúcej vode aby poleva pri krájaní nepopraskala. Môžeme ozdobiť jedlými kvetmi alebo ovocím.

    Varianty punčového rezu:

    • Okrem klasiky, ktorú väčšina z nás pozná z cukrární existujú aj rôzne varianty tohto dezertu. Sú to napríklad lilipunč rezy, trojfarebné kombinácie, kedy sa pridáva aj kakaová časť. Tak isto sme sa stretli s použitím piškótov, podobne, ako je to pri tiramisu. ďalšou možnosťou sú rôzne iné typy skladania vrstiev, kedy vytvoríte efektné vzorce. Všetko je na internete 🙂