Rebarborový koláč s tvarohom a jahodami
... ten pravý jarný ...
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky 00
- ¾ hrnčeka práškového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- ½ hrnčeka masla
- 1 žĺtok
- 4 lyžice smotany na šľahanie
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tvarohu (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 vajce
- 30 – 50 g práškového cukru podľa chuti
- 1 lyžica vanilkového pudingu
Ovocná náplň:
- 1 až 2 hrnčeky zmesi jahôd a rebarbory
- ¼ hrnčeka trstinového cukru
Posýpka:
- 25 g zmäknutého masla
- 50 g trstinového cukru
- 35 g hrnčeka hrubej múky

Rebarborový koláč s tvarohom si v sezóne musíte aspoň raz dať. Úroda rebarbory je u nás už dlho očakávaná a vzácna. Možno preto, že nie je v predaji celý rok. Máme radi jej kombináciu hlavne s jahodami.
Rebarborový koláč s tvarohom a jahodami
- V predstihu si pripravíme cesto. Bude potrebné ho nechať 1 hodinu odležať v chladničke. Počítame teda s jednou hodinou navyše.
- Do misky kuchynského robota dáme múku, cukor, soľ a vanilku spolu so zmäknutým maslom. Necháme ho vymiešať. Po dvoch minútach pridáme vaječný žĺtok a smotanu na šľahanie a ďalej necháme cesto miešať.
- Keď sa spojí a stane sa vláčnym je hotové. Pokiaľ sa tomu nedarí a drobí sa, môžeme pridať ešte lyžicu smotany na šľahanie. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a necháme v chladničke odpočívať jednu hodinu.
- Medzitým si pripravíme posýpku zo zmesi masla, cukor a múky. Jednoducho všetko miešame, kým nám nevznikne jemne drobivá zmes.
- Rúru si v môžeme zapnúť na 180 stupňov Celzia, stihne sa nám ak pekne rozohriať. Koláčovú formu s priemerom 26 cm pokiaľ je nutné vymažeme olejom alebo maslom.
Rebarborový koláč s tvarohom – jahodová náplň
- Tvarohovú náplň pripravíme tiež jednoducho zmiešaním surovín na tvarohovú náplň.
- Ovocie na náplň najskôr omyjeme. Jahody zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Rebarboru ošúpeme a tiež nakrájame na malé kúsky. Ovocie zmiešame spolu s cukrom a máme hotovo.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru kruhu o niečo väčšieho než je priemer našej formy na pečenie. Potom ho odlepíme od papiera na pečenie a namotáme na valček a jemne prenesieme na formu.
- Za pomoci prstov ho vtesnáme do formy tak, aby rovnomerne pokrýval dno a okraje formy. Presahujúce zvyšky cesta odrežeme nožom. Cesto na dne niekoľkokrát poprepichujeme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry piecť na asi 20 minút.
- Po vybratí z rúry na cesto navrstvíme najprv tvarohovú náplň, ďalej ovocnú náplň a nakoniec všetko zasypeme posýpkou. Koláč dáme do rúry a pečieme ďalších 40 minút, kým nebude posýpka zlatistá. Po vybratí z rúry necháme rebarborový koláč vychladnúť a servírujeme.
Súvisiace recepty

Domáci pribináčik s čokoládovým čipsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Čerešňový koláč s čokoládou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min

Mramorový koláč so zmrzlinou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Púpavový med pre deti
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min