Rebarborový koláč s tvarohom si v sezóne musíte aspoň raz dať. Úroda rebarbory ​​je u nás už dlho očakávaná a vzácna. Možno preto, že nie je v predaji celý rok. Máme radi jej kombináciu hlavne s jahodami.

Rebarborový koláč s tvarohom a jahodami

  1. V predstihu si pripravíme cesto. Bude potrebné ho nechať 1 hodinu odležať v chladničke. Počítame teda s jednou hodinou navyše.
  2. Do misky kuchynského robota dáme múku, cukor, soľ a vanilku spolu so zmäknutým maslom. Necháme ho vymiešať. Po dvoch minútach pridáme vaječný žĺtok a smotanu na šľahanie a ďalej necháme cesto miešať.
  3. Keď sa spojí a stane sa vláčnym je hotové.  Pokiaľ sa tomu nedarí a drobí sa, môžeme pridať ešte lyžicu smotany na šľahanie. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a necháme v chladničke odpočívať jednu hodinu.
  4. Medzitým si pripravíme posýpku zo zmesi masla, cukor a múky. Jednoducho všetko miešame, kým nám nevznikne jemne drobivá zmes.
  5. Rúru si v môžeme zapnúť na 180 stupňov Celzia, stihne sa nám ak pekne rozohriať. Koláčovú formu s priemerom 26 cm pokiaľ je nutné vymažeme olejom alebo maslom.

Rebarborový koláč s tvarohom – jahodová náplň

  1. Tvarohovú náplň pripravíme tiež jednoducho zmiešaním surovín na tvarohovú náplň.
  2. Ovocie na náplň najskôr omyjeme. Jahody zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Rebarboru ošúpeme a tiež nakrájame na malé kúsky. Ovocie zmiešame spolu s cukrom a máme hotovo.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru kruhu o niečo väčšieho než je priemer našej formy na pečenie. Potom ho odlepíme od papiera na pečenie a namotáme na valček a jemne prenesieme na formu.
  4. Za pomoci prstov ho vtesnáme do formy tak, aby rovnomerne pokrýval dno a okraje formy. Presahujúce zvyšky cesta odrežeme nožom. Cesto na dne niekoľkokrát poprepichujeme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry piecť na asi 20 minút.
  5. Po vybratí z rúry na cesto navrstvíme najprv tvarohovú náplň, ďalej ovocnú náplň a nakoniec všetko zasypeme posýpkou. Koláč dáme do rúry a pečieme ďalších 40 minút, kým nebude posýpka zlatistá. Po vybratí z rúry necháme rebarborový koláč vychladnúť a servírujeme.