Ražniči s oravskou slaninkou, alebo špízy máme radi všetci. K mäsu môžete pridávať v sezóne farebné papriky, paradajky či cukety. Oravská slaninka a klobáska sa hodia vždy. S dusenou ryžou a zeleninovým šalátom, alebo nakladanou zeleninou je to vynikajúci víkendový obed.

Ražniči s oravskou slaninkou a farebnými paprikami

 

  1. Mäso si nakrájame na menšie kúsky rovnakej veľkosti. Vo väčšej miske vymiešame suroviny na jednoduchú marinádu: olej, kečup, horčicu, celé strúčiky cesnaku rozdrvené len dlaňou, papriku, rascu, soľ a mleté čierne korenie. Kúsky mäsa premiešame s marinádou a dáme do chladu, minimálne na 1 hodinu, alebo aj na noc.
  2. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny: zemiaky kefkou vydrhneme pod tečúcou vodou a rozkrojíme na hrubšie plátky.
  3. Slaninu nakrájame na väčšie kúsky, klobásu na kolieska, cibule rozpolíme a rozdelíme na lupienky, papriky tiež na väčšie kúsky.
  4. Rúru zohrejeme na 250 °C. Mäso napichávame na špajle na striedačku so slaninou, klobásou a zeleninou. Poukladáme na plech vyslaný papierom na pečenie, povrch ešte posolíme a okorením a pokvapkáme olejom,  zakryjeme alobalom a sprudka približne 30-40 minút, potom dopekáme na 200 °C ešte ďalšiu pol hodinu.
  5. Na záver alobal odstránime a skontrolujeme mäso, ak je prepečené špízy už len necháme zapiecť do zlata.
  6. Podávame s dusenou ryžou a uhorkovým šalátom, alebo len s chlebom a čalamádou.