Ratatouille je slávne francúzske zeleninové jedlo pochádzajúce z Nice. Rovnako slávny je príbeh chlpatého šéfkuchára Remyho v rovnomennom animovanom filme. A my si ukážeme presne ten istý recept, akým Remy vo filme ohúril obávaného kulinárneho kritika.

Ratatouillle z pečeného baklažánu, papriky a paradajky podávajte s bielou francúzskou bagetou

 

  1. Rúru zohrejeme na 220 °C. Papriky pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme jaderníky a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo alobalom reznou stranou nadol. Pečieme približne 15-20 minút, až kým nezačnú papriky černať.
  2. Potom ich vyberieme, vložíme do misky a zakryjeme fóliou alebo dáme spariť do mikroténového vrecka.
  3. Polovicu paradajok sparíme vo vriacej vode a rýchlo schladíme pod studenou vodou. Ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď cibuľa zmäkne (po cca 10 minútach) pridáme rajčiny, osolíme, okoreníme, pridáme tymián a varíme na strednom plameni až kým omáčka nezhustne.
  4. Medzitým si ošúpeme sparené papriky a nakrájame ich na drobné kocky. Tie pridáme na záver do papradajkovej omáčky.
  5. Baklažány, cukety a zvyšné paradajky si nakrájame na veľmi tenké plátky.
  6. Na dno zapekacej nádoby rovnomerne rozprestrieme paradajkovo-paprikovú zmes. Na ňu striedavo ukladáme plátky zeleniny.
  7. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymiánom a osolíme, okoreníme. Papier na pečenie zostrihneme do tvaru zapekacej nádoby a zakryjeme ním zeleninu, jemne pritlačíme.
  8. Pečieme približne 45 minút pri 190 °C.
  9. Hotové jedlo ešte na záver pokvapkáme olivovým olejom a podávame ako prílohu k mäsu, alebo len samotné s kúskom chrumkavej bagety.