Slávne ratatouille je jedlo nenáročné nielen na čas, ale aj na ingrediencie. Stačiť vám bude pár kúskov sezónnej zeleniny, kvalitný paradajkový pretlak a najmä voňavé provensálske bylinky. Ratatouille môžeme podávať ako samostatné jedlo s bagetou alebo je to výborná príloha k mäsu, najmä ku grilovanému a k rybe. 

Ratatouille – skvelá zelenina trochu inak

Ratatouille je klasické francúzske jedlo, ktoré pochádza z oblasti Nice a má nekonečné množstvo variácii. V krátkosti však ide o miešanú restovanú alebo zapečenú zeleninu. My sme recept trochu upravili a namiesto zdĺhavého restovania a dusenia sme zeleninku dali zapiecť do rúry.

Postup
  1. Baklažán pokrájame na stredne  veľké kúsky, posolíme a necháme cca 20 minút odležať, aby sme z neho dostali horkosť.
  2. Potom si nachystáme základ – paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, na drobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
  3. Baklažán, cuketu, paradajky a papriku nakrájame ne tenké kolieska a postupne ich pravidelne ukladáme jedno za druhým.
  4. Zeleninu jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a podľa potreby ešte dochutíme provensálskym korením, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia cca 45 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Potom fóliu stiahneme a dopečieme ešte cca 15 minút.
  5. Podávame s chrumkavou bagetou alebo ako prílohu k jedlám z mäsa.

Ako v mnohých iných receptoch aj v tomto sú bylinky a korenie dôležitou ingredienciou. Dodávajú jedlu chuť a šmrnc … nie nadarmo voľakedy fungovali ako platidlo. Viac o bylinkách si môžete prečítať v článku „Bylinky a korenie premenia vašu kuchyňu na alchymistickú dielňu plnú vôní“.