Quinoa šalát s balkánskym syrom, alebo syrom Feta a bylinkami bude vaša obľúbená letná večera. Prinášame vám tiež recept na tú najlepšiu prípravu quinoa.

Recept na Quinoa šalát s Fetou

  1. Quinou premyjeme najlepšie na site horúcou vodou a necháme odkvapkať, aby sme ju zbavili typickej nahorklej chute.
  2. Do hrnca dáme trochu olivového oleja a odkvapkanú quinou na oleji orestujeme. Potom pridáme teplú vodu v pomere 1:1 a quinou pod pokrievkou dusíme. Po cca 15 minútach odstavíme a necháme ešte pod pokrievkou aj 15 minút dôjsť.
  3. Tento postup používame mnohí na prípravu ryže. Takto pripravená quinoa je chutnejšia ako varená vo vode.
  4. Potom quinou ochutíme olivovým olejom a soľou. Kto má rád výraznejšie chute môže pridať citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a korenie.
  5. Pripravenú skorú jarnú zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľku pokrájame na kolieska. Quinou zmiešame s rajčinami, reďkovkami a cibuľkou a dochutíme bylinkami ako napríklad mätou, pažítkou, či tymianom. Všetko spolu premiešame.
  6. Pridáme namrvený Feta syr, alebo iný biely syr balkánskeho typu.
  7. Ako už iný názov quinoy – Mrlík čílsky napovedá, pôvodne pochádza táto rastlina z Južnej Ameriky, kde ju starí Inkovia pestovali už pred 6000 rokmi. Dnes poznáme vyše 100 druhov tejto rastliny a medzi najznámejšie patrí biela, čierna a červená. Hoci pripomína tarhoňu, kuskus alebo bulgur, nie je to lepková obilnina a je teda vhodná aj pre bezlepkových konzumentov. 
  8. Prečo je quinoa zdravá? Vyššie sme už spomenuli, že quinoa obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú odbúravanie vysokého obsahu horčíka v svaloch, zlepšujú spánok, znižujú krvný tlak a stres. Tiež podporujú tvorbu hormónu šťastia, serotonínu udržuje zdravý obehový systém a znižuje hladinu cholesterolu. Taktiež vďaka nízkemu glykemickému indexu postupne uvoľňuje cukor, čím zásobuje telo energiou postupne a pomáha udržiavať štíhlu líniu. Quinoa môže byť pre vás aj cenným zdrojom bielkovín.