Pusinkový koláč so šľahačkou a ovocím
...snehové pusinky, šľahačka a ovocie, kto by odolal?
Ingrediencie
Suroviny:
- 1 balenie hotového krehkého cesta (alebo viď recept nižšie)
- Snehové pusinky (alebo viď recept nižšie)
- 250 ml vanilkového pudingu
- 500 ml smotany na šľahanie
- 300 g drobného ovocia – maliny, černice, čerešne, jahody, ríbezle a pod.
- Jedlé kvety na ozdobu
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžica práškového cukru
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 2-3 lyžice vody
- Štipka soli
Pusinky:
- 3 bielky
- 135 g kryštálového cukru (časť môžeme nahradiť vanilkovým)
- 1 lyžička škrobu
- ½ lyžičky octa

Pusinkový koláč je letná delikátna záležitosť plná ovocia, lahodnej šľahačky a chrumkavých snehových pusiniek. Pre rýchlu verziu môžeme použiť hotové krehké cesto a kúpiť aj snehové pusinky. Ak máme čas navyše, tu je celý recept.
Pusinkový koláč s ovocím a kvietkami ako ozdoba letnej slávnosti
- Z múky, cukru, soli, žĺtka a na kocky pokrájaného studeného masla rýchlo vypracujeme cesto, kým nezačne mať konzistenciu mrveničky. Prilejeme vodu, aby sa cesto spojilo do gule.
- Cesto odložíme zabalené vo fólii do chladničky minimálne na pol hodinu.
- Rúru rozohrejeme na 200°C.
- Vychladené cesto rozvaľkáme na asi 2-3 mm. Vyložíme ním formu, okraje popritláčame a zvyšky odrežeme. Pečieme 15 minút naslepo, potom odstránime papier so záťažou a dopekáme do zlata ešte asi 10 minút.
- Na vychladnutý korpus natrieme vrstvu pudingu, pokladieme kopčekmi vyšľahanej šľahačky a ozdobíme ovocím. Nakoniec posypeme rozdrvenými pusinkami a jedlými kvetmi.
- Na pusinky:
- Rúru zohrejeme na 120 °C. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne po lyžiciach zašľaháme kryštálový cukor, a šľaháme kým nie je sneh pevný a lesklý. Nakoniec zašľaháme škrob, ocot a vanilku.
- Na papier na pečenie navrstvíme kolieska s priemerom 10cm (cca 8 ks). Pečieme 30 min, potom 60 °C a sušíme hodinu a pol. Na záver opäť teplotu zvýšime a dopečieme. Rúru vypneme, pootvoríme a necháme úplne vychladnúť.
Súvisiace recepty

Parené buchty s lekvárom a čokoládou
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 15 min

Japonské lievance nadýchané a krehké
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 10 min

Obľúbená mrkvová torta v bezlepkovej verzii
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Kysnuté koláče s vanilkovým pudingom
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 20 min

Slovenský smatankový koláč
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 35 min