Púpavový med sladký a zlatistý zachutí deťom v letných limonádach, či v rannom čaji. Pamätajte, že púpavy by ste nemali zbierať po daždi a ani preplachovať, aby ste neprišli o to najvzácnejšie – púpavový peľ.

Púpavový med – tekuté zlato

 

  1. Uľahčite si prácu a zbierajte výhradne kvety púpav samotné. Nebudete musieť, ako ja hodinu preberať listy, stonky aj nečistoty, ktoré mi deti do košíka v zápale snaživosti podstrčili.
  2. Kvety púpav zalejeme 1 l studenej vody, dáme do hrnca a prikryté pokrývkou varíme asi 30 min. Po uvarení hrniec odstavíme, a tak toho necháme ešte lúhovať asi 0,5 hod.
  3. Potom kvety zlejeme cez gázu alebo veľmi jemné sito a dôkladne vyžmýkame.
  4. Tekutinu s varíme s 1 kg trstinového cukru a privedieme do varu. Počas varu tekutinu občas zamiešame, asi po 30 min. Zistíme, že nám ľahko začína hustnúť. Upozorňujem vás, že púpavový med nikdy nebude veľmi hustý. Myslím že by sa ten názov mohol trošku zmeniť a namiesto Púpavového medu by sa mu mohlo hovoriť sirup. Ku koncu varenia pridáme ešte citrónovú šťavu, ktorú sme vytlačili z umytého citróna.
  5. Hotovú vriacu sladkú tekutinu nalejeme do vopred pripravených umytých pohárov na zaváraniny. Ihneď ich viečkami uzavrieme a otočíme hore dnom. Takto ich chvíľku necháme, aby nám viečka priľnuli k pohárom.
  6. U nás doma púpavový med pridávame do vlažného čaju, alebo len tak na lyžiciach, či ako nápoj s vodou.
  7. Musím sa vám priznať, tvorenie a spisovanie receptov je niekedy naozaj divočina. Teda hlavne, keď som sa rozhodla v predstihu pre vás pripraviť púpavový med. Niekedy moje snahy manžel prirovnáva k rozprávke o 12 mesiačikoch. Celá rodina dostala tento mesiac za úlohu pátrať po prvých púpavách v širokom okolí nášho bydliska. Ja viem, mala som si pre vás nafotenie receptov pripraviť už minulý rok. To by som ale nebola ja, neviem pomaly čo bude budúci týždeň, nieto za rok.
  8. Pátrala teda celá rodina, púpavy samozrejme nikde, až sa konečne objavili v parku. Do týždňa boli všade. Vy už to také napínavé mať určite nebudete 🙂