Raz dávno sme zisťovali, ktorý cukrárenský koláč majú ľudia najradšej. Jednou z top odpovedí bolo – punčák. Áno, punčový rez je klasika, ktorú každý pozná a kto ju má rád, tak ju určite nevynechá pri návšteve cukrárne. Šťavnatý po sirupe, voňavý po rume – tak, ako ho všetci máme radi.

Punčový rez povýšný na tortu

My sme punčový rez povýšili na tortu a spravili si tak zo všedného dňa malú oslavu. Oslavu starej dobrej cukrárenskej klasiky.

Postup
  1. Vajcia, cukor a citrónovú kôru šľaháme na vysokách otáčkach do nadýchanej bledej peny. Potom k nim pridáme múku a jemne ju vmiešame tak, aby nám neostali hrudky.
  2. Nalejeme do tortovej formy s priemerom 25 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou.
  3. Pečieme na 160 stupňoch asi pol hodinu.
  4. Korpus necháme úplne vychladnúť, potom ho vodorovne prerežeme na dve polovice a každú potrieme z vnútornej strany džemom.
  5. Na plnku si dáme variť vodu s cukrom a sirupom, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Povaríme asi minútu a týmto cukrovým sirupom zalejeme nadrobené piškóty.
  6. Pridáme rum a trochu citrónovej šťavy, najemno nastrúhanú čokoládu a mleté orechy, riadne premiešame a necháme chvíľu postáť. Plnka by nemala byť príliš riedka, mala by sa dať natierať. V prípade potreby pridáme piškóty alebo orechy.
  7. Plnku nanesieme na prvý korpus, prikryjeme druhým (lekvárovou stranou na plnku) a zaťažíme. Necháme v chladničke sadnúť.
  8. Hotovú tortu polejeme polevou, na ktorú riadne vymiešame všetky spomenuté prísady a necháme zaschnúť.