Profiterols so zmrzlinovou plnkou znejú iste lákavo. Ale ako na to? Získali sme pre vás recept priamo od našej dvornej cukrárky, Mišky Smolovej.

Profiterols so zmrzlinovou plnkou

  1. Mlieko, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň. Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.
  2. Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia a vyšľaháme do hladkej hmoty.
  3. Zmes naplníme do zdobiaceho cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame malé guľky cesta (o veľkosti ako menší vlašský orech).
  4. Cesto pofŕkame vodou a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame.
  5. Po dopečení necháme profiterolky úplne vychladnúť.
  6. Na plnku necháme trochu pri izbovej teplote popustiť vanilkovú zmrzlinu, aby zmäkla. Potom ju dáme do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou a vstrekujeme ju zospodu do upečených profiteroliek. Pracujeme rýchlo, lebo zmrzlina sa bude topiť.
  7. Naplnené koláčiky dáme hneď do mrazničky struhnúť. Medzitým si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom alebo s tukom, dobre ju rozmiešame a odstavíme.
  8. Stuhnuté profiterolky asi po hodine vyberieme z mrazničky a namáčame ich hornou stranou v čokoládovej poleve. Poleva vďaka zmrznutým koláčikom rýchlo stuhne. Podávame ihneď, alebo hotové profiterolky vrátime do mrazničky a vychutnáme si ich neskôr. Pred podávaním ich však necháme krátko pri izbovej teplote povoliť.