Leto a sezóna grilovania je už dávno v plnom prúde. Ale ešte pred tým, ako si pozvete hostí na ďalšie grilovanie, mohlo by sa vám hodiť niekoľko dobrých rád. Možno práve vďaka nim sa z vás stanú skvelí hostitelia a o vašu záhradnú párty sa bude medzi priateľmi ešte bude dlho rozprávať.

Príprava na grilovanie musí byť 🙂

Buďte pripravení, ak varíte v kuchyni, vždy sa nájde čas pomedzi hlavným chodom pripraviť prílohy a šaláty. Pokiaľ ale grilujeme, zápasíme s časom. Všetko si preto nachystajte dopredu. Kuchynské náradie, gril, nádoby na ugrilované jedlo, stôl, kde budete hosťom servírovať, a to hlavné – všetky prílohy, šaláty a omáčky. Počas grilovania by ste sa už mali naozaj len sústrediť na akciu pri grile. Len tak dosiahnete najlepší výsledok. Každý z nás už hádam niečo niekedy pripálil a pred hosťami by vás to určite nepotešilo.

kuracie krídla
Limetkové kuracie krídla z grilu

– Ak budete grilovať mäso, vyberieme mäso z chladničky aj s niekoľko hodinovým náskokom. Nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu, aby pri grilovaní nedošlo k teplotnému šoku.

– Mäso osoľte a okoreňte (hlavne steaky) tesne pred, alebo až po grilovaní. Soľ z neho len zbytočne vytiahne šťavu.

– Pred rozrobením ohňa alebo spustením plynu, rošt potrite rozpolenou cibuľou, alebo zemiakom. Zabránite tým aby sa k roštu mäso prilepilo, tiež bude ľahšie umývateľný.

– Skôr ako začnete, gril musí byť správne rozohriaty, napríklad drevené uhlie má byť rozohriate do popolavo šedej farby.

omáčky
3x chutné grilovacie omáčky, aby to malo šťavu

– Pokiaľ chcete použiť tuk, nenatierajte s ním rošt ale samotné mäso. Vyvarujete sa zbytočnému dymu.

– Pred prvým otočením, nechajte prvú stranu dobre opiecť, znovu tak zabránite prilepeniu k roštu.

– Mäso neotáčajte za pomocou prepichovania, vždy použite grilovacie kliešte. Nechcete sa predsa pripraviť o to najchutnejšie, o šťavu z mäsa.

– Ak grilujete ryby, grilujte ich napríklad na citrónoch. Perfektne vám s tým vypomôže grilovacia mriežka na ryby a zeleninu. Prvú stranu vždy grilujte dlhšiu dobu, počas toho nesmiete s rybou hýbať, kým sa nevytvorí chrumkavá krusta, ktorá zabraní natrhnutiu.

– K uhlíkom môžete vhodiť vetvičky rozmarínu, zbavíte sa tak otravného hmyzu.

 

baklažán
Piknikové dobroty – kuracie krídelká, bylinková focaccia, baklažánový dip, pastiersky šalát

– Nahromadili sa vám v chladničke vajcia a vy neviete čo s nimi, môžete si ich urobiť ako predjedlo. Napríklad vaječné muffiny plnené hocičím čo nájdete v chladničke. Použite na to muffinový plech, ktorý predtým samozrejme ľahko vymažeme tukom.

– Ešte jedna rada na servírovanie vášho menu vonku. Ak si neviete rady čo s hmyzom okolo vášho stola, pred prestretím ho môžete postriekať rozprašovačom, do ktorého ste naliali trochu vodky.

V grilovaní sa medze nekladú, grilovať ide takmer všetko. Aj vašich hostí určite prekvapí, že z grilu môžete mať predjedlo, hlavný chod ale možno aj dezert v podobe grilovaného banánu s čokoládou, alebo ananásu.

Dobrú chuť.

 

Fotky: receptykulinarium.sk, dreamstime.com